Dvacetiny s Fantasy Planet: Představujeme nakladatelství Golden Dog!

Golden Dog je malé české nakladatelství, které se specializuje převážně na český horor, ale nabízí i jiné žánry.
Za představení děkujeme nadějnému autorovi Martinu Štefkovi, který je zároveň majitelem tohoto nakladatelství a zastává mnoho dalších funkcí (zkrátka takový Jaromír Soukup z Golden Dogu!).
Tak tedy: ať český horor kvete!

Golden Dog se hororu nebojí

Český horor je pojem, který nevzbuzuje v lidech důvěru, ale on existuje – a nakladatelství Golden Dog se ho snaží představit v tom nejlepším světle, uceleně a systematicky. Golden Dog vznikl v roce 2015 jako nakladatelství jednoho muže, ale od roku 2018 se začíná rozrůstat a konečně dosahuje svého cíle – vydávat horory a thrillery od českých autorů.

I když nakladatelství vznikalo jako platforma pouze pro knihy Martina Štefka, už od začátku bylo jeho cílem vydávat české hororové autory. Současná komunita českých hororových autorů je velká, ale doposud se nikdo pořádně nerozhodl ji zmapovat, komplexně vydávat české hororové autory. A právě tohle si Golden Dog vytyčil. Systematicky se na hororisty zaměřit, zmapovat současný český horor a vytvořit komunitu nadaných, ale ve většině nepříliš známých autorů.

Díky snaze nakladatelství Golden Dog se tak mohly na trhu objevit první romány autorů jako Honza Vojtíšek (Kazatel, 2019) nebo Petr Boček (Mízožravci, 2019), ale i hororová novinka Miroslava Pecha (Dítě tmy, 2020). A v závěsu za nimi by měli být další hororoví autoři. V říjnu 2020 by to měl být Jiří Sivok s novelou Smrt bývá nehezká, na začátku roku 2021 pak snad Ludmila Svozilová s novinkou Achernar.

Nakladatelství Golden Dog se nezaměřuje pouze na horor, protože ani romány Martina Štefka nejsou žánrově vyhraněné. Aktuálně vyšla jeho novinka Mrtvé ženy, thriller, který se ale nebojí drsných až brutálních prvků. Už několik recenzentů se pozastavilo nad tím, že tohle rozhodně není kniha pro slabé povahy. Aby nakladatelství Golden Dog ukázalo, že se opravdu nebojí, vydalo Mrtvé ženy v době, kdy ostatní nakladatelství moc nevydávala, tedy v době, kdy byla knihkupectví zavřena.

Martin Štefko – tvář, mozek, duše i kalkulačka Godlen Dogu

Nakladatelství Golden Dog chce podporovat české autory, a tak se velmi rádo chopilo i velmi specifických projektů. V roce 2018 vyšla hororová sbírka Sešívance, která obsahovala povídky, jež psal Honza Vojtíšek vždy s jiným hororovým autorem nejen z Česka, ale i Slovenska a Polska. V roce 2019 následovala kniha Vostrá krása, další ukázka skvělých českých autorů z různých oblastí fantastiky, která navíc vyšla na podporu dobré věci – z každého prodaného kousku půjde část na pomoc potřebným. Golden Dog má pak před sebou i své první fantasy, uzavřený příběh O dracích a lidech, který bude románovou prvotinou Terezy Kadečkové.

Jako výzvu v současnosti vydavatel Martin Štefko bere i skutečnost, že některé knihy vyjdou i v audio podobě, a to díky spolupráci s nakladatelstvím Čti mi!, které vydává audioknihy. V rámci této spolupráce by se měly jako první objevit dvě již vyprodané knihy, a to postapokalyptický zombie horor Mrtví kráčí po zemi a western Zatracenci. Tím spolupráce Golden Dog a Čti mi! končit nebude. A když už se chystají audioknihy, možná dojde i na e-knihy…

Nakladatelství Golden Dog má skutečně rádo horor a projekty s ním spojené, v roce 2019 vyšel první Howard Speciál, což je tištěná podoba elektronického magazínu Howard, který mapuje horor už od roku 2012. A právě vybrané články z ročníku 2012 jsou součástí prvního speciálu. V roce 2020 by měl vyjít speciál druhý se zaměřením na ročník 2013.

Golden Dog je teprve na začátku, ale má nakročeno k tomu, aby zaplnil díru na českém trhu s knihami. Chce naplno vydávat české hororové autory, kteří ukazují, že nepotřebují srovnání s americkými kolegy. Jsou totiž dobří sami o sobě!

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď