Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Björgenová hlásí návrat do bílé stopy. Zacílí na dálkové závody, plánuje Vasův běh

Když končila, hlásila, že už postrádá motivaci. Norská lyžařka Marit Björgenová ji však opět našla a vrací se do stopy. Nejúspěšnější zimní olympionička s rekordními patnácti medailemi se zaměří na dálkové běhy. Ve 40 letech si matka dvou malých synů našla novou výzvu a bude závodit za úspěšný tým Ragde Eiendom. Nachystá se na Vasův běh v příštím roce.

Marit Björgenová
zdroj: ČTK/AP autor: Martti Kainulainen

"Už jsem dva roky mimo závodní dění a chybělo mi, že se nemůžu zaměřit na konkrétní cíl," řekla držitelka rekordních 15 olympijských medailí televizi NRK. Kariéru Björgenová ukončila předloni v dubnu, o rok později porodila druhého syna.

Plánuje, že během příštích měsíců si najde s rodinou i prací čas na trénování v objemu deseti hodin týdně. Začátek byl pro ni v úterý krušný. Končila s puchýři na ruce a bolestmi v lokti. "Musím začínat pomalu. Byla to zábava, ale je přede mnou spousta práce," konstatovala.

Legendární Vasův běh na 90 km je zatím jediný konkrétní závod seriálu dálkových běhů Ski Classics, o němž hovořila. Nevyloučila ani jiné distance v barvách týmu bratrů Auklandových, který se specializuje na maratony. "Jsem zvědavá na nové věci," ujistila.

V příští sezoně bude tým reprezentovat i další slavná Norka Therese Johaugová. "Tak to je neuvěřitelná zpráva," reagovala Johaugová na návrat nedávné královny. "Nepřekvapilo by mě, kdyby i na Vasově běhu figurovala na špici," dodala.

Björgenová je osmnáctinásobnou mistryní světa a čtyřnásobnou vítězkou Světového poháru, z patnácti olympijských medailí má osm zlatých. Ve Světovém poháru vyhrála během šestnácti sezon rekordních 114 individuálních závodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články