Hlavní obsah

Památník obětem prosincové střelby u ostravské nemocnice bude symbolizovat mrtvé slunce

Právo, Denisa Doležalová

Město Ostrava vybralo návrh na podobu památníku obětem loňské prosincové střelby v ostravské fakultní nemocnici, při které zahynulo sedm lidí. Bude vytvořen podle práce výtvarníka Lukáše Dvorského za maximálně 1,8 milionu korun.

Návrh památníku obětem prosincové střelby u ostravské nemocnice.

Článek

Památník má být dokončen do konce letošního listopadu, aby mohl být odhalen k prvnímu výročí této tragické události, která připadá na 10. prosince 2020.

„Umístěn bude před budovou fakultní nemocnice, před hlavním vstupem,“ uvedla ostravská mluvčí Andrea Vojkovská. Dodala, že v soutěži se utkalo šest návrhů. Do soutěže tak poslali své návrhy přímo oslovení umělci Jan Šnéberger a Matěj Frank. Na základě dodaných portfolií porota vybrala tým Karel Filsak a Peter Demek, Přemysl Jurák, Lukáš Dvorský a další tým Petr Szyroki a Gabriela Maňáková.

U Ostravy vzniklo unikátní bludiště se zvířaty

Cestování

„Hodnocení návrhů probíhalo v objektu Domu sester téměř celý den. Porotci během rozhodování dvakrát navštívili prostor před hlavním vstupem do fakultní nemocnice, kde bude památník vybudován. Při prohlídkách porota posuzovala pozitiva a negativa jednotlivých návrhů v závislosti na lokalitě,“ sdělil ředitel městského ateliéru MAPPA Ondřej Vysloužil.

Dodal, že porota hodnotila nejen výtvarnou stránku, ale i citlivý přístup k události. Zabývala se také finanční a technickou náročností díla a jeho údržbou. „Po dlouhé diskusi jsme vybrali jako nejvhodnější k realizaci návrh Lukáše Dvorského. Ocenili jsme, že je přímočarý a nenásilnou formou vystihuje tragiku události,“ vysvětlil Vysloužil.

Porota se jednoznačně shodla, že žádný z návrhů nemůže být bezvýhradně přijat, všechny vykazují dílčí koncepční nedostatky. Protože žádný z návrhů není realizovatelný bez úprav, porotci se jednohlasně usnesli, že neudělí první místo.

Útočník s nožem vyhrožoval řidiči autobusu v Ostravě

Krimi

Návrh poroty už schválili i ostravští radní. „Realizováno bude dílo, které má vůči okolí správně zvolené měřítko a je v dialogu se stávající sochou Vladislava Gajdy. Ta představuje slunce, zatímco památník evokuje černou díru, tedy ,mrtvé slunce‘. S autorem bude ještě projednáno dopracování detailů díla, například olemování, včetně nápisů, a umístění, čímž může být zdůrazněn celkový účinek pietního místa,“ uvedla náměstkyně ostravského primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Na vzniku pietního místa se kromě Ostravy, městského ateliéru MAPPA a nemocnice podílí i Ostravská univerzita. Finančně přispěje město, fakultní nemocnice a Moravskoslezský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám