Potvrzeno: Bakala a Svoboda vstupují do švýcarského hokejového klubu Lausanne

Hráč Lausanne HC Joel Genazzi

Hráč Lausanne HC Joel Genazzi Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Zdeněk Bakala ovládl spolu s dalšími investory hokejový klub Lausanne (LHC), který hraje v nejvyšší švýcarské lize. Bakala tak potvrdil dřívější oznámení manažera klubu. Švýcarský klub se potýkal s dluhy přesahujícími deset milionů švýcarských fanků (253 milionů korun).

„Máme nové akcionáře a jsme velice šťastní,“ řekl už minulý týden bez dalších podrobností předseda představenstva LHC Patrick de Preux pro švýcarské médium 24 heures. Bakalovu investici nyní potvrdila mluvčí jeho společnosti BM Management Šárka Samková.

Bakala do LHC vstupuje spolu s někdejším hráčem NHL a střelcem vítězného gólu ve finále olympijských her v Naganu Petrem Svobodou a investorem Gregorym Fingerem. „Nikdo z podílníků nedrží kontrolní většinu,“ oznámil klub. Jaké jsou přesné podíly jednotlivých investorů či výše jejich investice, LHC nesdělil. Všichni tři noví vlastníci žijí v kantonu Vaud, kde klub sídlí.

Svoboda se zároveň stává sportovním ředitelem klubu. „Navzdory výzvám, kterým čelí sport a sportovní aktivity po Evropě, vidíme v dobře řízeném HC Lausanne obrovský potenciál,“ uvedl. Klub zároveň oznámil, že trenérem se nově stane kanadská hokejová legenda Craig MacTavish.

Pro Bakalu nejsou investice do sportu ničím novým. Podnikatel vlastní například licenci na belgickou cyklistickou stáj Deceuninck-QuickStep.