Díky digitalizaci výroby je individualizace gramofonů SEV rychlá a dobře zdokumentovaná

AV ENGINEERING, a.s.
— vydáno 27. května 2020

Vedení společnosti SEV Litovel, která vyrábí špičkové gramofonové přístroje, rozhodlo dokončit projekt digitalizace technického úseku podle původního plánu. I v náročné době koronavirové krize byla digitální transformace dokončena, přestože bylo nutné řadu implementačních činností provádět pouze vzdáleně.

SEV Litovel vyrábí a dodává špičkové Hi-Fi gramofonové přístroje, oceňované vyznavači kvalitního zvuku na celém světě, stejně jako odbornou technickou veřejností. Společnost je taktéž dlouholetým dodavatelem automobilového průmyslu, kam SEV dodává komponenty pro ostřikování skel, naklápění reflektorů a řadu dalších elektrických prvků.

Výchozí situace

„Naši klíčoví odběratelé požadují stále častěji úpravu standardních gramofonů, a to v původních nebo i kratších dodacích termínech,“ uvádí pan Jiří Mencl, jednatel a ředitel SEV Litovel. „Abychom vyhověli všem našim zákazníkům a abychom nemuseli objednávky odmítat, potřebujeme snížit časovou náročnost zakázek“, dodává pan Mencl.

Řešení

Vstupní analýzy ukázaly, že je nutno zaměřit se především na procesy v technickém úseku. Každá zákaznická úprava gramofonu totiž vyžaduje konstrukční úpravu a zásah do výrobní dokumentace. Vedení společnosti SEV se proto rozhodlo provést digitální transformaci procesů v předvýrobních etapách podniku. Cílem digitalizace technického úseku je vytvoření jednotné informační platformy, která bude zajišťovat sběr, uchování a sdílení dat o výrobcích mezi konstrukčním oddělením, přípravou výroby, útvarem nákupu, výrobou a kontrolou jakosti. Výrobek – gramofon – bude kompletně popsán digitálními informacemi, tedy 3D CAD modely a navázaným souborem dat potřebných pro výrobu fyzického gramofonu, nákup dílů a další činnosti. Kusovníky budou vznikat automatizovaně v rámci konstrukční činnosti, na základě technické specifikace zákazníka. Role papírové dokumentace bude redukována na nutné minimum. Vnitřní procesy a workflow, včetně změnového řízení, budou převedeny do digitální podoby a budou řízeny softwarovým systémem. Ruční přepisování informací mezi softwarovými systémy bude nahrazeno jejich přímým propojením.

Aktuální stav

„Digitální modely gramofonů máme už nyní vytvořeny tak, aby umožňovaly rychlé zachycení a realizaci změn, které vyžaduje zákazník v rámci své objednávky. Nyní propojujeme v rámci digitalizace procesů jednotlivá oddělení a jednotlivé uživatele. Nezastavili jsme se ani v době pandemie, i když jsme museli řadu implementačních činností provádět vzdáleně. Aktuálně připravujeme zaškolení našich pracovníků. Končíme s předáváním papírových dokumentů a začínáme sdílet informace v digitální podobě. Zjistili jsme, že to je nejjednodušší cesta k cíli,“ sděluje pan Mencl. „Od digitalizace našeho technického úseku očekávám, že výroba dostane dokumentaci ke konkrétní objednávce o řád dříve, tedy během několika dnů.“  
Na projektu Digitální transformace technického úseku SEV Litovel spolupracuje AV ENGINEERING. Je implementován PLM systém Windchill od společnosti PTC, který bude sloužit jako jednotná informační platforma pro všechny informace k digitálnímu výrobku a současně bude řídit procesy v technickém úseku SEV Litovel.

Další článek: Určující teď bude vývoj automobilového průmyslu, říká jednatel firmy HIWIN