Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro regionální stanice Českého rozhlasu s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým.  (5. 2. 2019)

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro regionální stanice Českého rozhlasu s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým. (5. 2. 2019) Zdroj: twitter Jiří Ovčáček

Hana Lipovská
Oslava 50. narozenin moderátora Luboš Xavera Veselýho.
2
Fotogalerie

Rada České televize má nové členy. Poslanci zvolili Lipovskou, Matochu i Luboše Xavera Veselého

Sněmovna zvolila dnes do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. Výsledky druhého kola tajné volby oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) Poslanci vybírali členy rady ze šestice kandidátů. Neuspěli psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma.

Ke zvolení bylo dnes nutných 97 poslaneckých hlasů. Lipovská jich obdržela 114, Matocha 108 a Veselý 111. Douda získal 60 hlasů, Holý 72 a Klíma 70. V březnovém prvním kole volby poslanci vybrali do 15členné televizní rady rady někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.

Za začátek konce nezávislé veřejnoprávní televize označil výsledek dnešní volby předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. "Nese za to stoprocentní plnou odpovědnost sociální demokracie," uvedl. Jako menší vládní strana podle něho mohla takovému výsledku zabránit. Místopředseda klubu ČSSD Ondřej Veselý reagoval, že sociální demokracie nemá páku na to, aby za někým šla za volební plentu a říkala mu, koho zaškrtnout.

Poslanec STAN Petr Gazdík mluví o politizaci Rady ČT. "Ve stínu vykrádání obecních rozpočtů dnes demagogická část politického spektra definitivně ovládla kontrolu veřejnoprávních médií. Považuji to za alarmující stav a ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie," sdělil v tiskové zprávě. Piráti se obávají ohrožení objektivity zpravodajství. "Pokud by zvolení radní nejednali odborně a nestranně, může být ohrožena objektivita zpravodajství. Vyvážené politické debaty se mohou stát minulostí," uvedl v tiskové zprávě pirátský poslanec Tomáš Martínek.

Kontroverze v minulosti vzbudila kandidatura Lipovské, kterou nominovala Česká biskupská konference. Zhruba čtvrtina senátorů a vedení České křesťanské akademie české biskupy vyzvaly, aby návrh stáhli v souvislosti s tím, že Lipovská veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Kardinál Dominik Duka tehdy v reakci uvedl, že ekonomická odbornost Lipovské může být pro televizní radu prospěšná a že případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou jejich službu zkvalitnit.

Sněmovna vybírala členy Rady České televize za šestici lidí, kterým skončil mandát 26. března. Jednalo se o bývalého předsedu Jana Bednáře a řadové členy Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivanu Levou a Vlastimila Venclíka. Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík se ucházeli o pozici v televizní radě i nyní, volební výbor je ale už dřív do finálního klání neposlal.

Do působnosti Rady České televize náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a na jeho návrh ředitele televizních studií České televize, schvalování a kontrola rozpočtu a závěrečného účtu České televize nebo zpracování výročních zpráv pro Poslaneckou sněmovnu. V roce 2017 rada zvolila generálním ředitelem ČT na další šestileté období Petra Dvořáka, mandát má do roku 2023.