Řecko se otevře turistům se zhruba 20 zemí včetně Česka. Jaké budou podmínky?

Cestovatelé z asi dvou desítek zemí včetně států střední Evropy se od poloviny června nejspíše budou moci vydat do Řecka bez toho, aniž by po svém příjezdu do země museli projít karanténou kvůli koronaviru. Podle agentury Reuters to sdělili řečtí vládní představitelé.

Řecko má podle vládního zdroje v tomto týdnu zveřejnit seznam těchto zemí, na kterém má figurovat asi 20 až 25 zemí, mezi nimi Kypr, Izrael, střední Evropa a státy Balkánu.

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Smolek minulý týden po jednání s řeckým ministrem turismu Harrym Theoharisem v tiskové zprávě uvedl, že českým turistům by se Řecko mohlo otevřít od 1. července. Obě země spolu jednají i o variantě cestování bez povinného negativního testu na onemocnění covid-19. Zatím mohou Češi jako i jiní občané zemí Evropské unie vyjma Itálie, Španělska a Nizozemska cestovat letecky do Atén, po příletu však musejí absolvovat test na koronavirus a 14denní karanténu.

V polovině června se mají obnovit mezinárodní lety do Soluně na severu země, což je o čtrnáct dní dříve, než se původně plánovalo. Mezinárodní lety na ostrovy by se měly obnovit 1. července.

Řecká vláda doufá, že díky relativně nízkému počtu potvrzených případů koronaviru - od začátku se v zemi nakazilo méně než 2900 lidí - zahraniční turisté na Řecko nezanevřou a zmírní dopady očekávaného poklesu ekonomiky. Turismus tvoří asi 20 procent ekonomiky země.

V pondělí začaly na ostrovy opět jezdit trajekty, zatím však z preventivních důvodů mají omezenou kapacitu, informuje agentura AP.

Řecké úřady se na zahájení turistické sezóny na ostrovech v Egejském moři připravují rozšiřováním testovacích kapacit. I když mnoho obyvatel ostrovů na turismu ekonomicky závisí, nadcházejícího příjezdu lidí zvenčí se obává. Izolace na ostrovech místním lidem v době šíření koronaviru dosud poskytovala bezpečí. Podle dat řeckého ministerstva zdravotnictví se na celém souostroví Kyklady vyskytly jen čtyři případy. Celkově na řeckých obydlených ostrovech, kterých je přes 200, v souvislosti s koronavirem zemřeli čtyři lidé z celkových 173.

Nemocnice na ostrovech dostávají finance na vytvoření jednotek intenzivní péče. Na menších ostrovech, kde jsou jen základní zdravotnická zařízení, pomáhají místní organizace. Ti dodávají dobrovolníky a nafukovací čluny, díky nimž se lékaři mohou dopravit na vzdálené ostrovy, jako je Sikinos ležící severozápadně od Santorini, a provádět zde testy.

Související

Více souvisejících

Řecko Turisté dovolená cestování hranice Česká republika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy