Jak správně mrazit hotová jídla, aby neztratila na kvalitě ani na chuti

Tipy a inspirace 27. května 2020 | 15:09 — Marie Drahá
Patříte mezi ty, kteří v obchodě jen stěží sáhnou po polotovarech a nejčastěji si jídlo připravují sami? Pravděpodobně trávíte spoustu času u plotny a možná přemýšlíte, jak z toho ven. Zdravé kuchyně se vzdávat nemusíte. Zvykněte si jídlo mrazit.
Další 3 fotografie v galerii
Předem připravené jídlo výrazně usnadní práci v době, kdy se to nejvíc hodí / Depositphotos

V zásadě jde jen o to, navařit vždy o několik porcí víc, než plánujete aktuálně sníst. Týká se to především jídel, která jsou náročnější na čas, jako například guláš, plněné papriky v rajčatové omáčce, dušené maso se šťávou, sekaná, placičky z mletého masa na burgry nebo nejrůznější kousky masa, které později můžete použít na rizoto.

Co všechno lze mrazit?

Zamrazit si můžete také předem připravené linecké těsto, které se vám bude o víkendu hodit na mřížkový koláč. Stejně tak se nebojte do mrazáku vložit těsto na pizzu nebo už upečené kousky, které zbyly od večeře. Mrazit můžete i hotový knedlík, ostatním přílohám se však raději vyhýbejte. Rýže z mrazáku je použitelná maximálně do polévek nebo dušených směsí, kvalita brambor se pak mražením docela zničí. Ani na buřtguláši z mrazáku byste si moc nepochutnali. Rozhodně si ale nezapomeňte uchovávat zeleninové či masové vývary, které kdykoliv použijete k přípravě nejrůznějších druhů polévek.

Postup mražení hotových jídel

Zamrazujte vždy jídlo čerstvé, které jste ten den uvařili. Nezapomínejte přitom na správný postup:

1. Horké jídlo vždy nechejte pořádně vychladnout na lince a poté přesuňte na hodinku až dvě do lednice. Až se tzv. aklimatizuje, vložte jej do mrazáku.
2. Předem vařené jídlo je nutné vychladit a zmrazit co nejdřív, aby se do něj nedostaly škodlivé mikroorganismy. Zabráníte tak i působení činitelů, které jídlo rozkládají.
3. Hotové jídlo můžete uchovávat v pevnějších sáčcích, obalech nebo plastových krabičkách, které mohou do mrazáku. Musí však být pořádně zabalené, aby se do něj nedostal vzduch.
4. Zamrazujte vždy takový počet porcí, který zvládnete po vytažení sníst. Jednou rozmražené jídlo už do mrazáku nepatří.
5. Každé jídlo řádně označte a přidejte datum, kdy bylo připravené. Jen těžko byste později rozeznali guláš od rajské. Vývary spotřebujte do dvou měsíců, ostatní jídlo maximálně do čtvrt roku.
6. Pokud počítáte na další den s hotovým jídlem na oběd, přesuňte jej večer z mrazáku do ledničky. Během noci povolí a jeho příprava bude snadnější.

Výhody mražení jídla

Pokud vám nějaké hotové jídlo zbyde, možnost zamrazení se doslova nabízí. Je to rozhodně lepší, než přechovávat jídlo v lednici několik dní a nutit se do něj. Jakékoliv hotové jídlo z mrazáku vám výrazně usnadní práci ve dnech, kdy plánujete vyrazit k lékaři, na výlet nebo si jednoduše udělat den volna. Díky vlastním „polotovarům“ si také zjednodušíte práci při plánování jídelníčku na celý týden. Dále čtěte: I vejce lze mrazit, ale jen rozklepnutá aneb jaké potraviny a jak uchovávat v mrazničce.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu