Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

LG uvádí 4K LCD TV pro rok 2020. S novým webOS i funkcemi od Applu

27.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
LG oznámilo, že se na trh brzy dostanou nové LCD TV z řad Nano a UN. Jedná se převážně o modely střední třídy, které jsou vybaveny AirPlay 2 a novou verzí webOS. Prodej se se již pomalu rozjíždí na evropských trzích.
LG, stejně jako většina konkurence, oznámila začátkem roku novou nabídku televizorů pro rok 2020. Ve středu pozornosti byly OLED TV, u kterých výrobce může prezentovat technologické novinky. Do většiny obýváků přesto zamíří LCD TV, a to často i z důvodu nižší ceny. LG si připravilo hned několik modelů a spoustu úhlopříček, takže zákazníci budou mít rozhodně z čeho vybírat. Pozvolna také dochází k uvedení do českých obchodů, i když časné zahájení prodeje měl letos LG i většině dalších značek zkomplikovat koronavirus. Střední třídu 4K LCD TV od LG v roce 2020 reprezentují dvě řady: Nano nahradí loňskou SM, zatímco UN naváže na sérii UM z roku 2019.
 
 
Žádné přelomové změny nečekejte, ale přesto se nové modely mohou pochlubit pár vylepšeními. Jedná se třeba o režim Filmmaker Mode, který deaktivuje různé technologie post-processingu (např. redukce šumu, plynulost pohybu) a poskytuje obraz v kvalitě, jakou zamýšleli samotní filmoví tvůrci. Stejný režim můžete znát i z letošních televizorů od Panasonicu, který se na vývoji podílel spolu s LG, UHD Alliance či hollywoodskými filmaři. Další novinkou je HGiG Mode, který byl navržen pro hraní v HDR. Technologii podporují také počítače s Windows 10 a herní konzole PlayStation 4 nebo Xbox One S/One X.
 
Modely NANO90 jako jediné využívají panel s podsvícením FALD, které umožňuje dosáhnout nejvyššího kontrastu. Modely NANO85 a NANO80 mají podsvícení Edge LED, zatímco všechny série UN spoléhají na Direct LED. Podporu HDR nalezneme u všech novinek, ale s prémiovým formátem Dolby Vision si poradí pouze NANO90 a NANO85. Významnou inovací nových 4K LCD TV od LG je operační systém webOS v nejaktuálnější verzi 5.0, který přináší upravenou vyhledávací obrazovku nebo upozornění na sportovní utkání.
 
Všechny letošní televizory od LG také přicházejí s podporou některých standardů od Applu. Konkrétně se jedná o platformu HomeKit pro spárování s produkty chytré domácnosti a protokol AirPlay 2, který umožňuje bezdrátově streamovat obsah z iPhonu či iPadu na televizní obrazovku. Uživatelé budou mít také přístup k aplikaci Apple TV, která umožňuje využívat předplacenou službu Apple TV+ nebo si půjčovat filmy z početné databáze (až ve 4K HDR). LG přidá podporu funkcí od Applu prostřednictvím aktualizace firmwaru také na modely z roku 2019 a dokonce i některé představené už v roce 2018.
 
Nové televizory se v těchto týdnech dostávají na evropské trhy. Ceny nejlevnějších 4K LCD TV od LG budou začínat na 450 eurech, v přepočtu 12 000 Kč.

LG NANO90
LG NANO85
LG NANO80
LG UN85
LG UN80
LG UN74
LG UN73
LG UN71
Série