Určující teď bude vývoj automobilového průmyslu, říká jednatel firmy HIWIN

HIWIN s.r.o.
— vydáno 27. května 2020

Jednatel firmy HIWIN, pan Petr Jašek, se domnívá, že na hospodářské výsledky z roku 2019 se můžeme dostat nejdříve za dva roky. HIWIN dosáhl v prvním letošním čtvrtletí obrat 75 milionů korun, nicméně z důvodu zpomalení automobilového průmyslu očekává pokles o 20 %.

Společnost HIWIN, dodavatel lineární techniky, očekává, že celkové oživení ekonomiky nastane až ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020.  Na výkony dosažené v roce 2019 (344 milionu korun) se firma dostane podle ekonomických odhadů nejdříve za dva roky. Na vynikajících výsledcích v prvním čtvrtletí se podílely kontrahované a rozpracované zakázky z předchozích období. Konsolidovaný obrat dosáhl v prvním čtvrtletí 2020 částky 75 milionu Kč, což představuje 94 % z původního plánu. Konsolidovaný zisk za toto období dosáhl částky 7,6 milionu Kč. Výrazné ochlazení poptávky a propad nastal v dubnu 2020 a to až o 35 % ve srovnání s předchozími měsíci.

„Klíčovým odvětvím, nejen pro HIWIN, ale pro celou Českou republiku, je automotive. Zde jsme zaznamenali výrazný pokles, až zastavení aktivit,“ říká Ing. Petr Jašek, jednatel HIWIN, a dodává: „Tento segment u nás tvoří až 50 % celkového obratu. Naše produkty dodáváme přímo nebo prostřednictvím subdodavatelů. Výpadek v segmentu automotive jsme dokázali částečně pokrýt dodávkami do dalších průmyslových odvětví, která nejsou navázána na tento trh. Oživení v automobilovém průmyslu, a tím i celé ekonomiky, očekáváme koncem třetího, spíše na počátku čtvrtého čtvrtletí 2020.“

Do vlastního chodu firmy HIWIN zasáhla koronavirová krize minimálně. Výroba a montáž probíhá nadále beze změn po zvedení hygienických a zdravotních opatření na nejvyšší možné úrovni. Omezení se dotklo obchodu, přerušeny byly osobní schůzky.

K vývoji ekonomické situace Petr Jašek dodává: Budoucnost přinese opatrnost v chování a nejistotu, která jde ruku v ruce s vývojem epidemie. Dojde ke snížení investic a k řetězení platebních neschopností, poklesne platební morálka, zadrhne se cash flow. Pokles ekonomiky přinese i zvýšení nezaměstnanosti. Zpět na úroveň roku 2019 se ekonomika dostane nejdřív za dva roky.

Petr Jašek, jednatel firmy HIWIN
 

Další článek: Některé podniky začaly zkracovat splatnost svých faktur a přestávají být tolerantní vůči fakturám po splatnosti