Evropská investiční banka, štít unijní ekonomiky

26.05.2020
EIB

Evropská investiční banka slouží jako motor růstu a zároveň jako ochranný štít pro unijní ekonomiku. EIB je strategickým nástrojem pro členské státy ohledně investic a zároveň je jedním z největších poskytovatelů finacování v oblasti klimatu.

Evropská investiční banka (EIB) je bankou Evropské unie a zároveň jejím strategickým nástrojem v oblasti investic. Vlastní ji dohromady všech 27 členských států Unie a objem jejích transakcí z ní dělá největší mnohostrannou finanční instituci na světě a také jednoho z největších poskytovatelů financování v oblasti klimatu. Evropská investiční banka a Evropský investiční fond (EIF), dohromady tvořící Skupinu EIB, podporují v České republice investiční projekty, které snižují rozdíly v rozvoji jednotlivých regionů, posilují hospodářskou konkurenceschopnost a zvyšují životní úroveň obyvatel ČR již od roku 1992.

V roce 2019 dosáhlo financování ze strany skupiny EIB v tuzemsku přibližně částky 1,5 mld. eur. Během posledních pěti let (2015–2019) poskytla Banka zhruba 3,8 mld. eur na financování nejrůznějších projektů a investičních programů. Od doby vstupu České republiky do EU v roce 2004 podepsala EIB se svými českými protějšky úvěrové smlouvy v celkové výši 17,3 mld. eur.

Skupina EIB poskytuje finanční podporu partnerům ve veřejném i soukromém sektoru, zejména ve formě úvěrů a záruk, ale také v podobě rozvojových úvěrů, rizikového a soukromého kapitálu. Dává k dispozici dlouhodobé zdroje financování na životaschopné projekty a přispívá tím k dosažení politických cílů EU. V rámci Evropské unie, kam směřuje 90 % její činnosti, jsou investice cíleny na:

– Klima a životní prostředí

– Inovace a dovednosti

– Podporu malých a středních podniků prostřednictvím partnerských bank v ČR

– Rozvoj infrastruktury

– Soudržnost

Díky svým jedinečným technickým i finančním schopnostem má Skupina EIB také možnost poskytovat poradenské služby pro realizátory jednotlivých projektů, kterým pomáhá s jejich přípravou, strukturováním i implementací.

Mezi nedávné příklady aktivit EIB v České republice lze uvést financování modernizace Masarykovy univerzity v Brně v podobě vybudování nejmodernějších vzdělávacích a výzkumných zařízení pro 6 000 studentů a výzkumných pracovníků. EIB poskytla rovněž podporu společnosti Pragoperun, která se zabývá provozem průmyslových prádelen. Této české společnosti, která spadá do kategorie malých a středních podniků, EIB pomohla modernizovat její zařízení po celé zemi. Za zmínku také stojí skutečnost, že před vyhlášením Plzně evropským hlavním městem kultury v roce 2015 EIB podpořila obnovu a revitalizaci tohoto města, včetně výstavby divadla.

Více o EIB a jak reaguje na pandemii COVID-19 pro vás chystáme v dalších článcích.

Autor: Andrea Ferjenčíková, David Březina

Sdílet tento příspěvek