Soutěž Nejkrásnější české knihy ocenila tři desítky publikací

27. 5. 2020ČTK Infoservis

Z rekordních 313 publikací přihlášených do soutěže Nejkrásnější české knihy roku pořadatelé ocenili v sedmi kategoriích přes 30 z nich. Několikanásobné ocenění si za originální zpracování knih odnesla v 55. ročníku soutěže nakladatelství Host, Arbor Vitae a Nadační fond 8smička. Všechny vítězné knihy si návštěvníci prohlédnou na letní výstavě v letohrádku Hvězda. Výsledky se dnes vyhlašovaly online formou předtočených videí, ceny by se měly předávat v červenci.

V kategorii odborná literatura zvítězila publikace Jdi na venkov! věnující se lidové tradici a výtvarné kultuře venkova z produkce nakladatelství Arbor Vitae, které zároveň obdrželo první místo za nejlepší autorskou práci Malíř a mor (Le peintre et la peste). Kniha inspirovaná románem Mor Alberta Camuse obsahuje 15 celostránkovým kreseb, kterými jejich autor potvrdil nejen svůj mimořádný výtvarný talent. "Ale v estetické rovině dokázal zakotvit i stále platné varovné memento, které právě dnes, v souvislosti s novou světovou epidemií, získalo nečekaně na aktuálnosti," zdůvodnil volbu člen výtvarné komise Gustav Erhart.

Kategorii krásné knihy ovládlo nakladatelství Host. Možnosti milostného románu v grafické úpravě Martina Peciny se umístily na prvním místě, na třetím pak útlá knížka haiku Muž na pokraji vzplanutí. Host byl oceněný i v kategorii dětské literatury. Klub divných dětí s ilustracemi Nikoly Logosové, čerstvé držitelky ceny Czech Grand Design, získal třetí místo. Nejkrásnější dětskou knihou se pak stala publikace To je metro, čéče! aneb první dětská knížka o pražském metru z nakladatelství Paseka oceněná již i v jiných soutěžích.

Pořadatelé letos udělili cenu i v kategorii učebnic, kde v některých minulých ročnících úroveň publikací tehdejší poroty spíše kritizovaly. Letos porotu zaujal netradiční vizuální jazyk publikace Jak to ruplo, která přibližuje dějiny střední Evropy.

Pořadatelé uvádějí, že ceny předají 15. července v letohrádku Hvězda u příležitosti zahájení výstavy Z hvězdy kruh nejkrásnějších knih Česka, Německa, Polska, Slovenska a Švýcarska. Výstavní projekt k 55. ročníku soutěže je koncipovaný jako setkání nejkrásnějších knih ze soutěží v pěti evropských zemích. Instalace budou doplněny o intervence umělců Jana Hendrycha, Krištofa Kintery, Petry Peškové, Michala Pustějovského a Jindřicha Zeithammla.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK