Ve čtvrtek 28. května se poprvé otevřou dveře nové Bold Gallery v pražských Holešovicích, za kterou stojí galerista a majitel aukčního domu Arcimboldo Oldřich Hejtmánek. Jako první představí výstavu výtvarnice Radky Bodzewicz s unikátní aplikací Artivive umožňující divákům rozšířit zážitek z uměleckého díla do další dimenze.

Výstava je motivovaná Danteho Božskou komedií. „Témata, kterým se věnuje, směřují vyloženě k člověku a jeho chování od nepaměti. Ani do budoucna se na tom podle mě nic nezmění,“ říká Radka Bodzewicz a dodává: „Všechny kategorie, které Dante sepsal, jsou dodnes platné a týkají se přímo podstaty člověka.“ Cestu skrze tři základní etapy posmrtného bytí – Peklo, Očistec a Ráj chápe jako emotivní nebo psychický stav a vztahuje ji k dnešní každodennosti.

„Radka Bodzewicz průběžně pracuje s překrýváním obrazu, osovými přetisky, malebnými zásahy štětcem, ale také sypaným hliněným pigmentem, jímž vytváří a vymezuje základní kompoziční pole svých obrazů. Každé plátno tak více než co jiného představuje záznam živého intuitivního procesu, rozvíjeného momentálními asociacemi, ve kterém může být jedním z podstatných hybatelů děje i náhoda. Také tím se blíží běžné životní realitě,“ říká kurátor Radek Wohlmuth.

S aplikací Artivive, kterou si bezplatně předem mohou stáhnout, vstoupí návštěvníci do dalších rozměrů vystaveného díla. „Asi před rokem jsem začala přemýšlet, jak vytvářet digitální výstavu. Na začátku byly pokusy o vlastní aplikaci prodloužené reality,“ říká Radka Bodzewicz a upřesňuje: „Až později jsem objevila aplikaci Artivive a ta nabídla univerzální řešení. Divák používá vlastní telefon, který se stává jeho třetím okem. V klasické malbě na podložce se nikdy nestane, že se barva dostane někam jinam než na tu plochu, se kterou počítáte. Ve virtuální realitě je možné malovat do dalších rozměrů.“ Jak aplikace funguje, zjistíte ve video pozvánce. Bezplatně si ji lze stáhnout ZDE

Výstavu zahajující činnost Bold Gallery na adrese U Měšťanského pivovaru 6a v Praze 7 je možné navštívit do 4. července. Více informací najdete na webové stránce galerie či na jejím facebookovém profilu


Share on Myspace