Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Predátor: Evoluce

Vydáno dne 28.05.2020
Tenhle mimozemský lovec se před více než třiceti rokama stal významnou součástí popkultury (např. dodnes se ve velkém prodávají figurky či komiksy). Takže si o něm můžeme napsat úplně kdykoli, tj. třeba právě teď. 

 










 

Samotný film jsme si zrecenzovali TADY, a proto už víme, že tvůrci v podstatě vyhodili všechny trumfy, které drželi v rukou. Na Blu-ray se však v bonusové sekci najdou dobré věci. Třeba úvodní TRAILER na Deadpoola 2 nebo video nazvané HON NA PREDÁTORA, které představuje sestřih důležitých momentů z předchozích filmů – Predátor, Predátor 2, Predátoři. AvP a AvP 2 jsou tedy komplet ignorovány, což je škoda, když už jednou existují (a když v nedoceněném Predátorovi 2 můžeme vidět Vetřelcovu lebku). Ať už si o jejich kvalitách myslí kdo chce, co chce. Při sledování tohoto sestříhaného materiálu, mně došlo, že Hawkins možná v jedničce vypráví vtipy proto, aby uniknul lehce skličující realitě. A pak, že Predátoři doopravdy vůbec nejsou špatný film! A navíc v sobě můžou ukrývat jistou skrytou, resp. metaforickou message.

V každém případě si nejsem jistý, nakolik bylo moudré zrovna takový průřez predátorskou mytologií dávat na tento disk coby extra materiál, neboť i z těch krátkých ukázek musí být všem jasné, že ostatní tři počiny jsou před tímto hodně, hodně vpředu. Dále se tady nacházejí tři TRAILERY, které už samy o sobě zanechaly ještě před premiérou poněkud rozpačitý dojem. GALLERIE se zaměřuje především na tzv. Concept Art, tedy na namalované náčrty toho, co bude jak ve filmu vypadat. Dohromady si prohlédneme dvacet fotek, což není moc, ale pořád je to víc, než třeba osm nebo patnáct.

Takový trochu shaneblackovský humor, o kterém ještě bude řeč. Teď přistupme k VYNECHANÝM SCÉNÁM. Nachází se tady čtyři: v jedné se Traeger z CIA potká v té středoamerické vesničce s McKennou (Boyd Holbrook čili vlastně hlavní hrdina) a mimo jiné mu dá vybrat, jestli chce do Disneylandu nebo do vězení (shaneblackovský humor). Dobře napsaná scéna – jak co se týče počínání postav, tak dialogů. V další seřeže bývalý mariňák Lynch namistrovaného robustního motorkáře a McKenna si dá kafe. V Predátorovi: Evoluci jsme viděli ledacos. Tohle však nikoli. Patrně z toho důvodu, že by se zařazením této sekvence trochu zpomalilo to zběsile chaotické tempo, což bylo pro Blacka zřejmě nepřípustné.

V další vynechané scéně sledujeme McKennovu odcizenou manželku (Yvonne Strahovski), jak hezky maluje, dokud se nedostaví Traeger. A konečně v poslední se Nettles (Augusto Aguilera) snaží různými improvizovanými hláškami sbalit v dodávce kočku, kterou neuvidíme. V BLACKOVĚ DOTEKU se dozvíme, že původně měl mít v Predátorovi větší pravomoce, ale příliš se mu tehdy do této kultovní sci-fi nechtělo, tak se s producentem Joelem Silverem, se kterým čerstvě spolupracoval na Smrtonosné zbrani, dohodnul, že si střihne „pouze“ vedlejší roli s tím, že bude terminován jako první. Ke slovu se dostane spoluscenárista Fred Dekker, který se vysloví v tom smyslu, že to bude bezva, až se na jejich Predátora budou stát fronty před jedním z nejikoničtějších kin v Los Angeles. Inu, nestalo se.

 










 

Olivia Munn zase řekne, proč přijala nabídku na roli v tomhle filmu. A v předposledním videu pak připojí, co bylo podmínkou. Na rozdíl od Blacka to nebylo kvůli tomu kamarádství v rámci jednoho týmu, kvůli kterému považuje Evoluci za válečný biják. Snažil se natočit na jednu stranu oldschoolovější podívanou, která bude vzdávat hold originálu, ale na tu druhou chtěl jít vlastní, takříkajíc „evoluční“ cestou. Už od tohoto videa jest nesmírně zajímavé poslouchat názory Keegan-Michaela Keye. Fakt! EVOLUCE PREDÁTORA trvá dvacet minut. Jak v ní, tak v předchozím povídání herci vyřknou zajímavou věc. „Je to velmi odlišný od původního scénáře,“ znamená asi, že daný herec kulantně naznačil, že jde o absolutní slátaninu. „Nic takového jsme ještě neviděli,“ prozradí další z herců a rozhodně má pravdu!

Z tohoto bonusu se velice poutavě dozvíme, co všechno bylo zapotřebí k vytvoření Predátora tak, jak ho uvidíme ve filmu. Tom Woodruff Jr. se svým týmem odvedl výtečnou práci, kterou navázal na jedinečného umělce Stana Winstona. A dvoumetrový parkourista Brian A. Prince zase pokračoval ve šlépějích Kevina Petera Halla. Vždycky ale zamrzí, když je výsledek tak nepovedený, že za ním tahle náročná práce sestávající z mechaniky a loutkařů a kaskadérských kousků a vizuálních a speciálních efektů prakticky vůbec nevynikne. To samé platí i pro zbraně a vesmírné lodě. Všechno kvůli bídnému scénáři a ještě horší střihové skladbě.

V ZÁSAHOVÉM TÝMU bude trochu naznačeno, v čem možná vězí jádro pudla. Vypadalo to, že Shane Black dost režíroval a stříhal na kokainu, ale podle tohoto videa to vypadá, že se poměrně často stávalo, že ráno před natáčením přišel s textem, který přepsal (na kokainu?). Herci se tedy museli přizpůsobovat a improvizovat. Jak naznačeno v pátém odstavci, Olivia Munn se také tváří, že bude mluvit o Stevovi Wilderovi, kterého nechala vyhodit, protože kdysi dávno měl údajně obtěžovat čtrnáctiletou holku. Black nejprve protestoval. Argumentoval tím, že chtěl dát kamarádovi druhou šanci. Ale pak sklopil uši a dal herečce i studiu za pravdu. Pamatujme, že se bavíme o roce 2018, kdy hnutí MeToo ještě ani nekulminovalo.

Každý z herců prozradí něco málo o své postavě. Včetně Sterlinga K. Browna, Thomase Janea, maličkého Jacoba Tremblayho, jenž se připravoval vskutku poctivě, Augusta Aguilery a pochopitelně Keye. Každý pochází z rozdílného prostředí (kvůli čemuž je občas daná postava docela prvoplánová – viz Nettles), avšak přesto mají všichni něco společného (proto zmínka o Abbottovi a Costellovi nebo o polovině Tuctu špinavců). Tak jako tomu bylo v Predátorech. Na jejich pokračování bohužel nedošlo. A doufejme, že na sequel k Evoluci taky nedojde. Přesto věřme, že další film o Predátorovi a s Predátorem zase brzy uvidíme. Věřme, že bude důstojným následovníkem originálu, že na něm nebude dělat Shane Black, a že v něm konečně uvidíme i nějakou tu sličnou Predátorku.

FOTO: CinemArt
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz