Hlavní obsah

Když cukr pleti škodí: Může za vrásky i akné?

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Ten další koláček nebo čokoládu raději odložte. Jasně, víme, že cukr je tichý zabiják a že může snad za všechno zlé v tomhle světe. Ale věděli jste, že může způsobovat předčasné stárnutí pleti a zhoršovat akné?

Článek

Svým životním stylem můžeme ovlivnit hodně, mimo jiné i to, zda máme více či méně vrásek. O cukru toho bylo řečeno spoustu a v posledním desetiletí snad nic pozitivního. Krom přibírání na váze má na účtu i předčasné stárnutí, akné a více vrásek. Nebo je to mýtus a cukr kráse neškodí?

Jak cukr škodí pleti

Sacharidy se dělí na komplexní a jednoduché. Do té druhé skupiny spadají právě cukry. A ty můžou být jednou z příčin, proč vám předčasně stárne pleť. Jak by mohl cukr způsobovat vrásky, ptáte se? V angličtině pro to existuje pěkný termín sugar face neboli cukrová tvář. Přemíra cukru v organismu způsobí jev zvaný glykace pleti, kdy začne docházet k úbytku kolagenových a elastinových vláken, která udržují kůži pevnou a bez vrásek. Důsledkem je vrásčitá a povadlá tvář, případně akné.

Podle lékařů Franka Lipmana a Harolda Lancera, kteří spolupracují s VIP osobnostmi, jako jsou Gwyneth Paltrow (47), Kim Kardashian (39) nebo Beyoncé (38), je sugar face reálným problémem, pleť je podle nich kvůli přemíře cukru ve stravě skutečně povislejší, může být zašedlá, s většími kruhy pod očima, ucpanými póry a akné. Když cukr omezíte, můžete omládnout o deset let. Opravdu?

Akné z čokolády

Jsou stavy, kdy cukr pokožce skutečně škodí. Především když trpí nadměrným akné nebo nějakým kvasinkovým onemocněním. Proto může u některých citlivých jedinců docházet po konzumaci sladkých potravin, ale i mléčných výrobků s vysokým glykemickým indexem, k rozvoji akné. Jedná se ale o individuální a genetické dispozice a každý může reagovat jinak. Nelze tedy tvrdit, že by jednoduché sacharidy zhoršovaly pleť u každého.

„Snad by se dalo říct, že nadměrné množství cukru pleti neprospívá. Stárnutí je ale přirozený, velmi komplexní děj a glykace proteinů je jen jedna z věcí, která se na něm podílí. Cukry jsou vedle bílkovin a tuků základní složkou stravy, takže je nemůžete zcela vyloučit. Ale také to s nimi nesmíte přehánět, a to už ovlivnit lze. Je dobré informovat lidi o probíhajícím výzkumu, ale neměli by se strašit,“ domnívá se dermatoložka Vladěna Fifková.

Dietou k dokonalé pleti?

A co když držíte dietu a cukry úplně vynecháte, znamená to, že se vám automaticky zlepší pleť? „Vztah kůže a diety je dlouhodobě diskutované téma a pravidelně vzniká řada módních dietních doporučení, které častokrát nemají opodstatnění. Pro co ale v současné době existují důkazy, je to, že stav kůže zhoršuje nadváha a obezita, které vytvářejí v organismu zánětlivé prostředí. To se pak projeví na kůži,“ vysvětluje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic.

Tak že bychom ten dezert přece jen mohli? Určitě ano, když to nepřeženeme, protože asi nejvíc zrychluje stárnutí organismu i kůže konzumace alkoholu a kouření. „Ke vzniku vrásek pak určitě přispívá i sluneční záření, proto je ochrana před sluncem primární obranou před stárnutím pleti,“ tvrdí Jan Kučera.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Nestojí za vašimi pupínky jenom fakt, že jíte příliš sladkého?Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Pozor na glykemický index!

Ať už vám cukry pleť zhoršují nebo ne, určitě nic nezkazíte, když je omezíte. Prospějete tak nejen pleti, ale celému organizmu. „Co se týče jídla a pleti, důležitá je především pestrá strava, bohatá na ovoce, zeleninu a bílkoviny. Sacharidy by také měly být součástí běžné stravy, ale měly by mít nízký glykemický index,“ radí Jan Kučera.

Glykemický index označuje, jak rychle se po jídle vstřebá cukr do krve. Pokud je index vysoký, způsobí, že budete mít brzy zase hlad a pravděpodobně se vám jako jediná možnost bude zdát dát si tatranku.

Ideální je proto jíst jídla se středním a nízkým GI, protože zasytí na delší dobu. Potraviny, kde je GI vysoký, jsou všechny sladkosti, bílé pečivo, ale také třeba pražené müsli, džusy, těstoviny. Naopak maso, luštěniny, tvaroh, ořechy, semínka, některé druhy ovoce jako jablka, jahody nebo hrušky, ovesné vločky, celozrnné pečivo nebo brambory mají GI střední až nižší.

Modelem prospěšné a doporučené diety je určitě středomořská strava, ale jak říká dermatoložka Vladěna Fifková: „Stačí to nepřehánět s tučnými a smaženými pokrmy, k tomu pohyb a dostatek spánku. A když děláte práci, která vás baví, máte hezký vztah a dobrý sex, tak žijete krásný život a nemusíte se pro nějakou tu vrásku trápit.“

Reklama

Načítám