Hlavní obsah

Pandemie změnila pracovní trh

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ztráta jistot, důraz na nové dovednosti, potřeba moderních technologií a nové výzvy – to jsou hlavní dopady nemoci covid-19 na pracovní trh v Česku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Raději než „jít za lepším“ nyní část lidí volí stabilitu. Přesycený pracovní trh, kde si uchazeči v mnoha oborech diktovali podmínky, je v tuto chvíli minulostí.

Do popředí se ještě výrazněji dostávají tzv. dovednosti budoucnosti, jako je schopnost rychle se přizpůsobit, učit se novým věcem, kritické myšlení a ovládání technologií.

Koronavirus oslabil chuť k podnikání

Finance

„Covid-19 nás ze dne na den posunul do on-line světa a poukázal na klíčové dovednosti současnosti. Ti, kteří už s technologiemi pracovali, se rychle přizpůsobili, ale tisíce lidí se musely teprve učit efektivně využívat bezdrátové technologie, vést on-line videohovory nebo organizovat práci a své týmy přes internet,“ uvedla Lucie Mairychová, manažerka projektu Samsung Tvoje šance.

„Kdo byl flexibilní, neváhal a začal hledat způsoby, jak tuto krizi ustát. Ostatní i přes počáteční zdráhání pochopili, že musí vystoupit ze své komfortní zóny a učit se novým dovednostem, jinak neuspějí,“ dodala.

Propouštění nemusí vždy přinést úspory

Finance

Trh práce se vrátí do reálu

V dubnu v Česku přibylo 52 995 nových zájemců o práci, celkem úřady práce evidovaly přes čtvrt milionu nezaměstnaných, tedy 3,4 procenta obyvatelstva. Podle očekávání se budou počty dál zvyšovat.

„Jak nám ukázala už krize v letech 2008/09, vln propouštění bude nejspíš víc a mohou trvat řadu měsíců. Nyní ztratili mezi prvními jistotu práce zpravidla lidé ve zkušební lhůtě, externí spolupracovníci, lidé pracující takzvaně na IČO a na dohody,“ uvedla kariérová poradkyně projektu Petra Drahoňovská.

„Naopak značná část pracovníků, kteří ještě před pandemií zvažovali odchod za lepším, se pragmaticky rozhodla držet se svého zaměstnavatele a tzv. nedělat vlny. Jsou ale i lidé, kteří berou toto období jako šanci prosadit se v nových podmínkách,“ doplnila.

Podle personalistů se nyní na trh práce v Česku vrátí určitá pokora uchazečů

Nejen absolventům se vytratila ještě donedávna vysoká jistota uplatnění. Snížila se také ochota zaměstnavatelů zaučovat nové posily. Podle personalistů se nyní na trh práce v Česku vrátí určitá pokora uchazečů.

„Požadavky uchazečů o zaměstnání byly před krizí v některých oblastech vyšroubované do nesmyslné výše. Měli jsme se dobře a chtěli jsme stále víc. Firmy se předháněly v benefitech, aby byly pro kandidáty atraktivní. Trh práce se nyní zklidní a bude víc prostoru pro diskusi, zda to, co kandidát může nabídnout, odpovídá tomu, co firma potřebuje. Obě strany budou hledat dlouhodobější spolupráci,“ uvedla hlavní personalistka společnosti Samsung Electronic Jana Riebová.

Pozornost firem se podle ní ubírá k možnostem efektivního využití nových technologií a dovednosti s nimi spojené dále posilují.

Zcela nové postavení získala díky koronavirové krizi i práce z domova.

Zatímco před nouzovým stavem byla vítaným benefitem, během karantény se stala nutností.

Občasnou kancelář doma by uvítala většina lidí

Finance

„Schopnost efektivně pracovat na dálku nebo řídit tímto způsobem tým lidí je určitě jednou z dovedností budoucnosti. Ne všechny firmy tento potenciál dosud využívaly, a ne pro všechny pracovníky je práce z domu komfortní. Nicméně lze předpokládat, že po této nové zkušenosti bude taková kompetence firmami víc ceněná a lidé si na home office budou muset rychle zvyknout,“ zdůrazňuje Petra Drahoňovská.

Reklama

Související články

Propouštění nemusí vždy přinést úspory

Ekonomická nejistota, hrozba krize a bezprostřední pokles výkonnosti vedou řadu firem k propouštění zaměstnanců. Koneckonců výdaje na pracovní sílu jsou mnohdy...

Koronavirus oslabil chuť k podnikání

Krize způsobená pandemií koronaviru odhalila některé nové trendy na trhu práce. Tím prvním je podle průzkumu Workmonitor personálně-poradenské společnosti...

Výběr článků

Načítám