close
lilac-3366467_640

Květy šeříku obecného (Syringa vulgaris) byly v naší zemi dlouho spjaté s koncem druhé světové války. Patří mezi keře, které vykvétají mezi prvními, právě už na přelomu dubna a května. Jejich nádherné bohaté květy a omamné vůně si zaslouží pozornost, a snad i místo ve vaší zahradě nebo na balkoně. Pěstování šeříku totiž není nijak náročné.

Možná vás překvapilo, že lze šeřík pěstovat i na balkoně v nádobě. Opravdu to možné je. Pro tento účel byla vyšlechtěna jeho malá forma – skalničkový neboli trpasličí šeřík (nejznámější a nejoblíbenější je zřejmě kultivar Syringa meyeri ´PALIBIN´). 

Podmínky pro pěstování šeříku na zahradě

Šeřík miluje slunné stanoviště, na přímém slunci jeho květy plně vyniknou. Snese sice i polostín, ale tolik se mu v něm nedaří. Přesto i polostín je pro šeříky uspokojivý. Půdu upřednostňují vápenitou až neutrální, výživnou a dobře propustnou. 

Na zálivku nejsou nijak náročné, za horkých a suchých dní je ale dobré je zalít. Dostatek vody vyžadují především při násadě poupat a v době květu. Zemina by měla být v době květu stále mírně vlhká, přemokření ale šeřík nesnáší. To už se raději smíří se suchem. Šeřík můžeme tvarovat řezem, dokonce i velmi radikálním (zmlazovacím), ale také ho můžete nechat jen tak růst. Dorůstá až do výšky až 4m. Je mrazuvzdorný, zimu přežije i v mrazové kotlině. 

Jak pěstovat šeřík v nádobě

Při pěstování šeříku v nádobě použijte kvalitní, spíše zásaditější substrát a v průběhu vegetace ho můžete přihnojovat. Na dno květináče je třeba nasypat dostatečnou vrstvu drenáže, protože i zde platí, že nesnese přemokření. Po odkvětu je možné zakrslý šeřík zkrátit do požadovaného tvaru a udržovat tak dřevinu nižší. Lze ho také formovat jako bonsaj. Přezimovat může jak na balkoně, tak v interiéru, v tom případě mu ale najděte chladnější místo, například zimní zahradu nebo vstupní chodbu.

Tags : top

Autor Jana Kováčová

Vyzkoušela jsem si bydlení v bytě i v domě se zahradou. Nemovitostem, jejich rekonstrukci i bytovému designu se věnuji i profesně, proto stále vyhledávám nové informace a trendy. Ráda se s vámi podělím o všechno, co jsem na cestě životem pochytila.

Komentáře k článku