Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Masivní vymírání druhů měl na svědomí i úhel dopadu meteoritu

Věda

  5:27
LONDÝN - Před 66 miliony let dopadl do oblasti dnešního Mexického zálivu meteorit, který zapříčinil masivní vymírání druhů. Z povrchu Země jich tehdy zmizelo přes 75 procent včetně dinosaurů. Nová vědecká studie dokládá, proč byl meteorit pro naši planetu tak katastrofální: klíčem k tomu byl úhel, pod jakým vesmírný objekt na povrch planety dopadl, píše zpravodajský server BBC.

Dinosauři. Ilustrační foto. foto: Shutterstock

Doposud neznámou trajektorii 15kilometrového meteoritu, který dal vzniknout 180 kilometrů širokému chicxulubskému kráteru, vědci zrekonstruovali za pomoci 3D simulace. Výsledky své práce zveřejnili v odborném časopise Nature Communications. „Dopad v Chicxulubu znamenal pro dinosaury těžké časy a naše práce dokládá, že to bylo ještě horší, než jsme si doposud mysleli,“ shrnuje hlavní autor studie Gareth Collins z Královské univerzity v Londýně.

Těleso podle výzkumu na Zemi dopadlo pod úhlem 60 stupňů. Úhly mezi 45 a 60 stupni jsou přitom podle vědců nejničivější, co se vyvržení hornin a dalších materiálů do ovzduší týče.

„Pokud k nárazu dojde pod menším nebo naopak větším úhlem, množství materiálu v atmosféře, který může mít dopady na změnu klimatu, je mnohem menší,“ vysvětluje Collins. Náraz meteoritu pod například pravým úhlem sice podle výzkumníků vytvoří větší kráter, vyvrhne však méně trosek, které se nedostanou tak daleko.

Jantar starý desítky milionů let ukrýval poklad: lebku nejmenšího dosud nalezeného dinosaura

Rekonstrukce dopadu podpořená geologickými daty z místa dokázala, že při nárazu vznikl kráter 30 kilometrů hluboký, který byl natolik masivní, že se sám do sebe zhroutil. To do ovzduší vyvrhlo další materiál. Do atmosféry se dostaly také miliardy tun síry, které následně zablokovaly sluneční paprsky. Nastalo snížení fotosyntézy a ochlazení klimatu, které ve finále vedlo k vymírání druhů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!