Hlavní obsah

Ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Denisa Kirschnerová: Sál naplní zhruba osmdesát diváků

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka se po dvouměsíční přestávce opět otevřelo pro své dětské i dospělé diváky. V době nouzového režimu se snažilo o kontakt s nimi alespoň online. A zejména jejich dětští diváci na ně slyšeli. Ředitelka divadla Denisa Kirschnerová Právu řekla, že je vidět, že lidé mají zájem a do divadla se těší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Denisa Kirschnerová se svými svěřenci.

Článek

Co vašemu divadlu způsobily dva měsíce nouzového stavu, kdy muselo být zavřené?

Že jsme nehráli, se samozřejmě projevilo finančně. Měsíc se rovnal téměř milionové ztrátě. Kolegové šili roušky a snažili jsme se o online kontakt s diváky. V rámci projektu #kulturazije jsme uvedli představení pro děti Jak s Máničkou šili všichni čerti. Diváci mohli a ještě mohou divadlu také přispět v rámci dobrovolné sbírky Donio. Záznamy našich představení jsme ale pravidelně uváděli také na našem webu.

Do online představení jste zakomponovali také současnou situaci.

Pro děti byla zřízena na našich webových stránkách Koronavirová hlídka proti nudě. Robin Král napsal dvanáctidílnou sérii pětiminutových scének, které jsme natočili pod názvem Hurvínkova nedělní chvilka pandemie. Tento seriál s nadhledem komentuje současná omezení a vyšel i jako knížka s ilustracemi Jany Hruškové.

Ve spolupráci se Slow rádiem jsme také zahájili rozhlasové vysílání. Kolegové Martin Klásek a Ondřej Lážnovský čtou ve čtvrtek ve třináct hodin pohádky ke šlofíčku po obědě. V rámci Večerního ševelení jsme ve stejné dny v Divadle Spejbla a Hurvínka přivítali různé hosty.

Foto: M. Hanke

Z představení Jak s Máničkou šili všichni čerti.

Nyní už můžete hrát. Jak jste se museli přizpůsobit současným podmínkám?

Samozřejmě jsou pro nás závazná veškerá opatření. Diváci sedí vždy dva a mezi nimi a další dvojicí musí zůstat volné místo. Navíc sedí ob řadu. O přestávce musí dodržovat odstupy, kvůli tomu jsme zpřístupnili i přilehlý dvorek. Neprodáváme žádné občerstvení, vše se stále průběžně dezinfikuje. Z kapacity 281 míst je sál naplněn při přibližně osmdesáti divácích.

Jste divadlo pro děti i dospělé. Cítíte mezi lidmi zájem vrátit se do hlediště?

První tři představení pro dospělé byla v rámci možností plná. Šlo o představení, která byla vyprodána již před vypuknutím epidemie. Do konce sezony odehrajeme ještě dalších šest představení pro děti. Ta prodáváme teprve nyní, je ale vidět, že lidé zájem mají a do divadla se těší.

Jaká představení nyní nabízíte?

Kromě těch, o kterých jsem mluvila, mohli letos o poslední dvě představení diváci hlasovat. Vybrali si hru Jak s Máničkou šili všichni čerti. Do konce května pak uvedeme představení Hurvínek mezi osly a Hurvínkova Nebesíčka.

Jaké novinky plánujete?

Na přelomu května a června nazkoušíme zcela nové představení Žeryčku, hop! autorky a režisérky Janky Ryšánek Schmiedtové a výtvarníka Davida Janoška. Žeryčkovo dobrodružství je určené cílové věkové skupině, pro kterou jsme dosud nehráli. Dětem od jednoho do tří let. Naše klasická marionetová představení jsou určena dětem od čtyř let.

Jde vlastně o první divadelní zážitek, interaktivní představení, kterého se děti účastní se svými rodiči. Toto představení uvedeme do konce sezony ještě čtyřikrát.

Ve druhé polovině června zahájíme zkoušení nového představení pro dospělé Hotel Spejbl autorského týmu Miki Kirschner, Robin Král a Jan Lstibůrek. Spejbl a Hurvínek nás v novém představení seznámí s podivnými nocležníky a provedou nás spletitými zákoutími lidské duše.

Představení je technologicky inovátorské. Spolupracují na něm light designéři či umělci věnující se sound animaci. Diváci se na ně mohou těšit od října 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám