Nejlépe spravovaným historickým městem v Libereckém kraji je Nový Bor

Vítěz krajského kola soutěže Historické město roku 2019 dostal od Libereckého kraje za výhru 100 000 korun. Jak s nimi naloží?

Podle ředitele Národního památkového ústavu v Liberci Miloše Krčmáře, Nový Bor cenu získal mimo jiné i díky povedenému souboru novostaveb u Palackého náměstí. Skleněný dům a další budovu tamní výrobce lustrů připojil k dvěma historickým budovám z roku 1790 a zřídil si v původně neudržovaných budovách své sídlo.

Novoborský starosta Jaromír Dvořák ze Starostů pro Liberecký kraj řekl, že peníze město použije na obnovu některé z tamních památek. Letošní volba poroty krajského vítěze byla jednomyslná.

Čtěte také

Celorepublikové vyhodnocení soutěže Historické město roku 2019 bude 18. června 2020, slavnostní setkání a předání ocenění se bude konat na Ministerstvu kultury. Kvůli aktuální situaci to bude v jen za účasti krajských vítězů, zástupců Ministerstva kultury a Ministerstva pro místní rozvoj, zástupců ICOMOS a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, jak je uvedeno na webu sdružení. Přehled všech krajských vítězů najdete ZDE.

autor: jij | zdroje: Sdružení historických sídel Čech , Moravy a Slezska
Spustit audio

Související