Hlavní obsah

Bezplatné WiFi sítě využívají Češi méně. I díky mobilním datům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proti loňskému roku se letos výrazně změnil způsob, jakým se lidé připojují ze svých chytrých telefonů k internetu. I díky větší dostupnosti mobilních datových tarifů totiž vyhledávají veřejné WiFi sítě, které jsou nabízeny prakticky vždy zadarmo, Češi stále méně. Vyplývá to ze společného průzkumu společností Eset a Seznam.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klesající počet WiFi sítí bezpečnostní experti vítají, neboť pravidelně upozorňují na to, že jde o bezpečnostní riziko. Uživatelé totiž nemají žádné informace o tom, jaké bezpečnostní standardy jsou u sítí využity.

V minulosti se již několikrát stalo, že komunikace uživatelů byla ve veřejných sítích odposlouchávána – byly tedy zachyceny například jejich přihlašovací údaje k různým službám. Výjimkou není ale ani to, že útočníci mohou prostřednictvím bezplatných WiFi sítí podstrčit falešné webové stránky, prostřednictvím kterých si pak svoje zařízení nevědomky zavirují.

Bezplatné WiFi sítě jsou zpravidla nabízeny v kavárnách, restauracích, ale například i v čekárnách a některých dopravních prostředcích.

Miliarda zařízení v ohrožení. Nebezpečná chyba se týká mobilů i notebooků

Bezpečnost

Mobilní data hrají prim

„Vnímání veřejných WiFi sítí se zjevně mění. V roce 2016 je využívalo 92 % lidí,“ prohlásil Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Esetu. Podotkl zároveň, že letos klesl počet uživatelů tohoto druhu připojení pod 40 %.

Pro srovnání – loni se připojovala zhruba polovina uživatelů, především z mladší generace ve věku od 15 do 24 let. Třetina uživatelů pak deklaruje, že se k těmto sítím nepřipojuje nikdy.

Klesající zájem o veřejné WiFi sítě je dán bezesporu i tím, že jsou daleko dostupnější mobilní data. V loňském roce totiž prakticky všichni tři operátoři zavedli do svých nabídek neomezené datové tarify, a navíc ještě zlevnili či zvětšili nabízené datové balíčky.

„Vlastní mobilní data využívají pro připojení dvě třetiny uživatelů. Připojení takzvaně přes data je nejbezpečnější varianta, jak mimo domov provádět citlivé operace, jako je placení nebo práce se sociálními sítěmi,“ vysvětlil Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

Špatný WiFi signál? Pomůže chytrá tapeta

Velmi zajímavý vynález, který přijde vhod především lidem bojujícím s nekvalitním pokrytím WiFi signálu, ukázali světu výzkumníci z Massachussettského...

Výběr článků

Načítám