Památník obětem střelby v ostravské nemocnici už má konkrétní podobu

28. květen 2020 04:40

Památník obětem prosincové střelby v ostravské fakultní nemocnici vytvoří výtvarník Lukáš Dvorský. Rozhodla o tom odborná komise, která pro město vybírala z šesti nabízených návrhů.

Památník bude připomínat černou díru v kontrastu se Sluncem, tedy stávající plastikou před nemocnicí. Náklady na vybudování pietního místa by neměly přesáhnout 1,8 milionu korun.

„Památník bude dokončen do letošního 30. listopadu, aby mohl být odhalen k prvnímu výročí tragické události,“ upřesňuje mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Přímočarost návrhu a dlouhé rozhodování

Podle ředitele městského ateliéru MAPPA Ondřeje Vysloužila se porota rozhodovala téměř celý den a dvakrát navštívila prostor před hlavním vstupem do Fakultní nemocnice, kde bude památník vybudován.

„Při prohlídkách porota posuzovala pozitiva a negativa jednotlivých návrhů v závislosti na lokalitě. Hodnocena byla nejen výtvarná stránka a citlivý přístup k události, ale také finanční a technická náročnost provedení a údržby. Po dlouhé diskusi jsme vybrali jako nejvhodnější k realizaci návrh Lukáše Dvorského. Ocenili jsme, že je přímočarý a nenásilnou formou vystihuje tragiku události," řekl Vysloužil.

Rozporuplné reakce

Porota se ale zároveň jednoznačně shodla, že žádný z návrhů nemůže být bezvýhradně přijat, protože všechny mají dílčí koncepční nedostatky. Žádný z návrhů není možné uskutečnit bez úprav. Porotci se proto rozhodli neudělit první místo.

„Rada města schválila návrh poroty. Realizováno bude dílo, které má vůči okolí správně zvolené měřítko a je v dialogu se stávající sochou Vladislava Gajdy. Ta představuje slunce, zatímco památník evokuje černou díru, tedy mrtvé slunce,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

S autorem se nyní bude jednat o dopracování detailů. Částka na vybudování pietního místa by neměla přesáhnout 1,8 milionu korun.

Dvaačtyřicetiletý muž zahájil palbu v čekárně traumatologické ambulance polikliniky v úterý 10. prosince po 07:00. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil, dva zranil. Z nemocnice utekl před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

autoři: Martin Knitl , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související