InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Strakonicích voda nezlevní ani po snížení sazby daně. Bývalý starosta reaguje na kritiku

STRAKONICE – Na své poslední schůzi schvalovalo strakonické zastupitelstvo výši ceny vodného a stočného pro tento rok. Technické služby Strakonice předložily návrh, který po schválení začal platit 1. května. Podle starosty Břetislava Hrdličky ale zůstane cena pro Strakonické stejná i po započítání nižší daně, protože město svůj díl zvýší.

Tento fakt se stal na schůzi tématem diskuze. Miroslava Zralá (Jihočeši 2012) namítala, že by mělo město o poníženou sazbu DPH cenu vody snížit, protože takový byl záměr zákonodárců, když k tomuto kroku přistoupili. Místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost) se odvolával na složitou situaci při bezvládí a rozpočtovém provizoriu. „V minulém roce jsme měli vůbec problém cenu stanovit. Příští rok bychom museli zdražit skokově ještě více. Rozhodli jsme se tedy letos využít tohoto polštáře. Pro malospotřebitele zůstane cena nominálně stejná, pro plátce DPH tam zdražení je. Pro koncového spotřebitele bude cena stejná," řekl Oberfalcer.

Starosta Břetislav Hrdlička (Strakonická Veřejnost) také poukazoval na práci jeho předchůdce Pavla Vondryse. „V minulosti přijal velkou dotaci a její podmínkou je neustálé navyšování ceny vodného a stočného. To proto je cena tak vysoká. Vloni jsme domluvili s ministerstvem životního prostředí, že bychom nemuseli částky navyšovat o tolik, jak bylo původně určeno. Podle smlouvy uzavřené panem Vondrysem budeme muset v příštím roce zdražit zase, ať chceme, nebo ne," uvedl starosta a podotkl, že pokud by město nedodržovalo podmínky dotace, muselo by vracet desítky milionů korun.

„Kdybychom teď vodu zlevnili, příští rok bychom museli vzít lidi přes prsty a zdražit o hodně," doplnil Hrdlička. Zastupitelka Miroslava Zralá dala protinávrh, aby se cena o slevu na DPH snížila, ale neuspěla. Pro byli jen dva zastupitelé. Původní návrh pak podpořilo 13 členů.

„Již na konci roku 2019 byla kalkulace vodného a stočného na rok 2020 vypracována na období leden až duben 2020, a to navýšením ceny o výši inflace k 31. říjnu 2019. Na základě obnovení monitoringu dotací Státního fondu životního prostředí byla zastupitelstvu předložena nová kalkulace pro období květen až prosince 2020," vysvětluje radnice myšlenkové pochody kolem vývoje cena. „Pro období leden až duben 2020 vycházel výpočet ceny z navýšení stávající taxy o výši inflačního koeficientu. Podle této varianty byla schválena cena vodného a stočného za metr krychlový na rok 2020 na 86,22 korun bez DPH, s daní jde o částku 99,16 korun. V této výši byla původně schválena pro celý rok 2020," popisuje městský úřad.

Po snížení sazby DPH od května zůstává cena stejná, tedy 99,16 korun s daní za kubík. „Ceny vodného a stočného v obou obdobích jsou pod úrovní sociálně únosné ceny, která je limitujícím faktorem pro cenu roku 2020. Nová výše vodného a stočného od května 2020 splňuje požadavky na minimální cenu bez DPH stanovenou ve finanční analýze v podmínkách dotace," dodává město. Výše ročního nájemného byla stanovena na 42,3 milionu korun bez daně, což dělá 51,2 milionů s DPH. 

Reakce bývalého starosty

Bývalý starosta Pavel Vondrys, který byl v loňských opakovaných komunálních volbách jako jediný z kandidátky Jihočechů 2012 zvolen do zastupitelstva, své místo však přenechal náhradníkům, se proti takovému výkladu ohradil. „Samozřejmě se hlásím k tomu, že jsme opravovali vodohospodářský majetek města a čerpali jsme na to dotace. Byla to jediná možnost, jak za asi 800 milionů korun zrekonstruovat zařízení, která byla na hranici životnosti, a zajistit spolehlivé zásobování Strakonic kvalitní vodou. Jednalo se například o vodárny v Hajské a Pracejovicích nebo čistírnu odpadní vod. Díky dotacím jsme na tyto investice mohli vynaložit téměř miliardu. Nevím, co by dnes říkalo vedení města, kdybychom to neprovedli," říká Pavel Vondrys a namítá, že kdyby se za jeho starostování do majetku neinvestovalo, mohl dnes čelit kritice, že město pod jeho vedením ignorovalo vypsané dotace a zaspalo.

Pavel Vondrys uznává, že při čerpání dotací muselo město přistoupit na mechanismus úpravy ceny vodného a stočného. „Dotační pravidla ale platila stejná pro všechna města a obce. Ve smlouvě bylo zapracováno, že z vodného a stočného je potřeba získávat finanční prostředky v určité výši, aby si město dokázalo vytvořit zdroje na další opravy a údržbu vodohospodářského majetku. V současné době se realizuje obnova nátokového systému u vodárny v Pracejovicích. Jedná se o druhou etapu její modernizace, která byla připravena včetně uzavření smlouvy se zhotovitelem ještě za našeho působení, aby byl zajištěn na dlouhá léta dostatek vody pro pracejovickou vodárnu. Je úsměvné, že současný pan starosta nám vyčítal, jak jsme mohli uzavřít smlouvu na nějaké v uvozovkách čištění studní za 70 milionů korun, ale dneska se každý může podívat, co to je za dílo a v jakém rozsahu se dělá. Probíhají tam obrovské zemní práce a tomu odpovídají i náklady. V současné době se radnice tímto projektem chlubí a vydává ho za svůj," poukazuje na paradox Pavel Vondrys.

S kritikou, že kvůli předchozímu vedení města mají lidé dražší vodu, nesouhlasí. „Současné vedení města teď naopak provedlo vůči všem svým obyvatelům i podnikatelům pěknou lumpárnu. Spočívá v tom, že před koncem roku 2019 již jednou zastupitelstvo města schválilo zvýšení ceny vody, ke které se připočítává platné DPH. To bylo od ledna do dubna ve výši 15 procent. Od 1. května se však daň snížila na deset procent, což v celkové ceně vody činí zhruba pět korun za metr krychlový. Vedení města místo ponechání zákonné změny a tím snížení ceny vody o zmiňovaných pět korun na metr krychlový, svolalo zastupitelstvo a znovu již podruhé pro rok 2020 bezdůvodně navýšilo cenu o těchto dalších pět korun. A ještě tvrdí, že si vytváří polštář do dalších let, protože nebudou muset v dalším roce zdražovat o tolik. To ale není pravda, protože cena vody pro následný rok se vypočítává z ceny vodného a stočného za předchozí rok přepočtem přes inflaci," říká Vondrys.

„Jestliže teď město zvedlo základní cenu vody o zhruba pět korun na kubík, zdražilo ji tím i do dalších let, neboť od této ceny se bude cena vody i v dalších letech odvíjet. To je zejména v současné době, kdy má řada lidí problémy se svými příjmy a snížení ceny vody jim mohlo alespoň trochu pomoci, od současného vedení města přinejmenším neslušné. A to vedení města často zaklíná tím, že dělá vše pro lidi," stojí si za svým Pavel Vondrys.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace