Krkonošská kauza vstupuje do další fáze: Státní zástupce podal obžalobu

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm právnických a jednu fyzickou osobu v tzv. krkonošské kauze. Krajský soud by měl do konce června rozhodnout o dalším postupu, včetně možného nařízení hlavního líčení.

Na posun v případu upozornil server Novinky.cz. Obžaloba byla podána pro trestné činy dotačního podvodu, poškození finančních zájmů EU, poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby.

"Obžalobu přezkoumává předseda senátu, který rozhodne o nařízení hlavního líčení nebo zvolí jiný postup, například vrácení věci k došetření," řekl dnes ČTK mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Na aktéry kauzy se podle něj stále pohlíží jako na obviněné. "Zlomem je nařízení hlavního líčení. Pokud předseda senátu hlavní líčení nařídí, tak tím okamžikem se stávají obžalovanými. Je to trochu nelogičnost, protože obžaloba byla už podaná, ale obžalovaní z pohledu trestního řádu nejsou," řekl ČTK Kulhánek. Případem by se měl zabývat senát pod vedením předsedy Petra Mráky.

"Obžaloba byla podána v březnu," řekl dnes ČTK Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Návrh na obžalobu policie podala krajskému státnímu zastupitelství letos v lednu, od té doby podle Hochmanna nedošlo ke změně v právní kvalifikace, v počtu osob či skutcích.

Krkonošská kauza se vztahuje především k městu Pec pod Sněžkou a území svěřenému do péče Správy KRNAP.

Obžaloba je podaná pro dva skutky, první skutek se týká projektu Herní krajiny Pecka a druhý úložiště zeminy. V prvním případě jde o údajný pokus dotačního podvodu v souběhu s poškozením finančních zájmů EU a zneužití pravomoci úřední osoby.

Druhý skutek se týká také zneužití pravomoci úřední osoby a navíc přečinu poškození a ohrožení životního prostředí. V případě dokonání prvního skutku mohla vzniknout škoda ve výši přes 30 milionů korun, v souvislosti s dotacemi škoda ale nevznikla. U druhého skutku není případná škoda předmětem trestního řízení. Některým obviněným hrozí až 12 let vězení.

Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek či bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. Policie, státní zastupitelství ani soud jména obviněných nepotvrdily.

Související

Soud, ilustrační foto

Krkonošská kauza: Začal soud, starosta Pece pod Sněžkou vinu odmítl

Starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek dnes odmítl vinu v kauze poškození přírody v Peci pod Sněžkou, pokusu o dotační podvod a dalších trestných činů. Takzvanou krkonošskou kauzu dnes začal projednávat krajský soud v Hradci Králové. Má vztah k městu Pec pod Sněžkou a území v péči Správy Krkonošského národního parku (KRNAP).

Více souvisejících

krkonošská kauza Hradec Králové dotace

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy