Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Kam investovat své peníze: Zlato, PAMM účty, podílové fondy a finanční trhy

Publikováno
Kam investovat své peníze: Zlato, PAMM účty, podílové fondy a finanční trhy

Zlato je je jedním z nejoblíbenějších investičních aktiv vůbec. Jak lze ale na investicích do zlata vydělat? Odpověď spočívá v jeho ceně – přesněji řečeno, v kolísání ceny tohoto drahého kovu.

Existují čtyři možnosti, jak investovat do zlata:

  1. nákup fyzického zlata
  2. otevření bankovního vkladu ve zlatě
  3. otevření účtu u brokerské společnosti pro vlastní obchodování se zlatem
  4. nákup ETF

První dvě varianty předpokládají minimální trvání investice po dobu nejméně jednoho roku. Při nákupu zlatých cihliček se doporučuje pamatovat na spread banky (tj. na rozdíl mezi cenou nákupu a cenou prodeje), přičemž požadovaná hodnota musí být samozřejmě co nejmenší.

Otevřením „zlatého“ vkladu můžete zlato koupit buď fyzicky, nebo “na papíře”. Váš vklad tak bude vázán na cenu zlata. Vklad bez nákupu fyzického zlata bývá výhodnější. Rovněž je třeba poznamenat, že u investic do fyzického zlata nebo „zlatých“ vkladů existují vstupní limity, takže pokud Vaše úspory nepřesahují 1 000 USD, je nepravděpodobné, že v tomto směru najdete přijatelnou investiční variantu.

Při investování do zlata se investoři nejčastěji zaměřují na výkyvy jeho ceny. Proto je důležité věnovat pozornost cenové politice dané banky a hodnotě spreadu mezi nákupní a prodejní cenou.

Nevýhodou prvních dvou variant je skutečnost, že je musíte zaplatit. Můžete tak přijít o nějaké peníze kvůli hodnotě spreadu a expertnímu poplatku (jako u zlatých cihliček). Nebo popřípadě nemusíte obdržet úrokovou míru z vkladu.

Proto lidé často volí třetí možnost, kterou je otevření účtu u brokerské společnosti za účelem obchodování se zlatem. V tomto případě můžete vydělat na růstu cen, nákupu zlata a dokonce i na poklesu ceny. Obchodování se zlatem prostřednictvím účtu brokerské společnosti nabízí efektivnější správu peněz, při kterém si sami můžete vypočítat poměr rizik a možného zisku.

Výhodou takových investic je možnost rychle vydělat značný zisk a v případě potřeby tento zisk převést na běžný účet a následně použít. Tato varianta investování do zlata navíc umožňuje dosahovat zisku jak při růstu, tak při poklesu ceny.

Poslední možností je pak nákup zlatých ETF, jako třeba SPDR Gold Shares. Jedná se o burzovně obchodovaný fond, který je vázán na cenu zlata. Pokud stoupá cena zlata, stoupá i hodnota tohoto fondu.

Měli byste však mít na paměti, že způsob investování je ve srovnání s ostatními dvěma riskantnější, jelikož závisí čistě na Vás a Vašich schopnostech. Jedna odvážná akce může vést ke ztrátě celého Vašeho kapitálu.

Pokud se ptáte sami sebe, jak jinak vydělat na investicích na internetu, máte na výběr spoustu moderních možností – od nezávislého obchodování na finančních trzích až po investice do nejrůznějších projektů.

Zdroj: depositphotos.com

investování na finančních trzích

Investování na finančních trzích

Jedním ze způsobů, jak investovat prostřednictvím internetu, je obchodování na takových finančních trzích jako například:

Na těchto trzích můžete:

  • obchodovat nezávisle podle sebe,
  • svěřit svůj kapitál profesionálnímu traderovi,
  • investovat do PAMM účtů.

Nezávislé obchodování umožňuje nakupovat a prodávat cenné papíry a sekundární nástroje a díky finanční páce zlepšit Vaše finanční možnosti. Při tomto typu obchodování sami definujete velikost vkladu na základě Vašeho obchodního kapitálu.

Brokerské společnosti dnes umožňují začít s jakoukoli částkou. Individuální obchodování však může v případě nedostatku zkušeností a schopností vést ke ztrátě Vašeho kapitálu, a pokud tedy nedisponujete patřičnými zkušenostmi, měli byste být velmi opatrní.

Účty PAMM

Ve srovnání s nezávislým obchodováním je obchodování pomocí účtů PAMM mnohem snazší. Před investováním je však nutné určit přijatelné podmínky a zvážit poměr očekávaného rizika a ziskovosti. Měli byste věnovat pozornost reputaci brokerské společnosti, u níž si plánujete otevřít svůj účet.

Stejně tak byste si měli prověřit obchodníka, jemuž budete své peníze svěřovat. Vyplatí se provést analýzu statistiky ziskovosti PAMM a provést srovnávací analýzu. Výhodou investování pomocí účtů PAMM je poměrně nízká vstupní hranice, která však závisí na hodnocení daného PAMM účtu. Výhodou je, že při výběru investičních podmínek můžete omezit hranici maximálního rizika.

Podepsáním smlouvy s individuálním obchodníkem si jako investor vyberete brokerskou společnost, u níž chcete otevřít svůj účet, určíte si maximální vklad a stanovíte si průměrný měsíční výnos a očekávaný zisk.

Pokud bude obchodník pracovat přímo na Vašem účtu, může minimální částka investice začínat na 10 000 USD – v závislosti na kategorii obchodníka, jeho zkušenostech, ziskovosti jeho obchodního systému a dalších faktorech, které ovšem podléhají předchozí osobní dohodě.

Zdroj: depositphotos.com

Investiční a Podílové fondy

Dalším způsob, jak vydělat peníze přes internet, představují investice do podílových fondů. Než si řekneme, jak pomocí nich vydělat peníze, stručně si vysvětlíme, o co jde.

Podílový fond je kolektivní fond peněžních investic akcionářů, který správcovská společnost investuje do různých aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy atd. Investováním do podílového fondu tak vlastně kupujete podíl v daném fondu. Jedná se o cenný papír, který můžete prodat, zastavit či zhodnotit.

Podílové fondy mohou být:

  • otevřené,
  • uzavřené,
  • intervalové.

Otevřené fondy investují své peníze do akcií velkých společností, dluhopisů důvěryhodných dlužníků a dalších vysoce likvidních aktiv. Svůj podíl takového fondu můžete zakoupit nebo prodat prakticky kdykoliv.

V případě uzavřeného podílového fondu mohou být akcie blokované až do uplynutí smlouvy o správě (výše jsme hovořili o fondech, které investují peníze do nemovitostí). Akcie intervalových fondů lze zakoupit nebo prodat pouze během stanovených časových období, obvykle jednou za čtvrtletí.

Ziskovost podílových fondů je obvykle vyšší než ziskovost bankovních vkladů. Nicméně je nutné počítat s tím, že zisk z podílových fondů nebude pravidelný (jako úroky z bankovních vkladů), ale bude kolísat v čase, podle toho, jak se fondu bude dařit. Zároveň je třeba mít na paměti, že ziskovost v minulosti nezaručuje stejný úspěch v budoucnosti.

V úvahu je třeba vzít také dobu trvání investice. Čím kratší je doba, tím vyšší je možnost prodeje akcie za cenu rovnající se ceně nákupu.

Při výběru podílového fondu byste si měli zjistit, do jakých aktiv budou Vaše peníze investovány. Například fondy investující do akcií a indexových fondů přinášejí šanci na vyšší zisk a současně větší riziko než smíšené fondy nebo dluhopisové fondy.

rizikové investice

Rizikovější investice

Dalším typem investování na internetu jsou investiční programy s vysokým výnosem (HYIP). Pokud toužíte po rychlém výdělku, budou pro Vás tyto projekty tou nejlepší volbou. Nezapomeňte však, že investiční programy s vysokým výnosem mohou existovat poměrně krátkou dobu, od několika týdnů až po (obvykle maximálně) rok, přičemž jejich vysoký výnos je vysvětlen značně vysokými procenty investic.

Chcete-li na investičních programech s vysokým výnosem vydělat peníze, měli byste si o nich zjistit všechny dostupné informace a zvolit velmi krátkodobou investici. Rovněž stojí za povšimnutí, že ani jeden takový program Vám nikdy nezaručí návratnost Vaší investice.

Jinými slovy, investujete na své vlastní riziko. Chcete-li na investičních programech s vysokým výnosem vydělat, mějte na paměti, že projekty tohoto typu jsou neustále uzavírány.

Shrnutí

V tomto článku jsme si odpověděli na otázku „Kam investovat“ a probrali jsme ty nejoblíbenější možnosti uchování hodnoty úspor a navyšování kapitálu. Naše rada pro začínajícího obchodníka proto zní:

  • s investováním zbytečně nespěchejte,
  • pečlivě prostudujte každou dostupnou možnost,
  • investujte pouze své vlastní peníze, vyhýbejte se půjčkám,
  • diverzifikujte svá rizika – rozdělte svůj kapitál a investujte do různých projektů.

Tým RoboMarkets
[email protected]
+420 800 088 482
https://www.robomarkets.cz/

Upozornění na rizika:

  1. Tento materiál a informace v něm obsažené slouží pouze pro informační účely a v žádném případě by neměly být považovány za poskytování investičního poradenství pro účely zákona o investičních společnostech 87 (I) 2017 Kyperské republiky, nebo jakoukoli jinou formu osobního poradenství nebo doporučení, která se týká určitých typů transakcí s určitými druhy finančních nástrojů.
  2. Minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucích výsledků nebo budoucího výkonu.
Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

RoboMarkets je broker založený v roce 2012, který se specializuje na obchodování s akciemi. Kromě toho ale nabízí také možnost obchodování s různými dalšími aktivy včetně indexů, ETF, forexu a komodit. Zákazníci RoboMarkets ocení zejména českou zákaznickou podporu přes telefon či chat, vedení obchodního účtu v CZK a možnost bezpoplatkového vkladu bankovním převodem v rámci ČR.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎