Hlavní obsah

Retinol vyhlazuje vrásky a pomáhá s lepší regenerací pokožky

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O retinolu slyšela již asi každá žena řešící první vrásky či další projevy stárnutí pleti, jako jsou například pigmentové či stařecké skvrny. Pozitiv má tato látka víc, jen je zapotřebí dodržovat určitá pravidla při používání přípravků s ní.

Foto: Profimedia.cz

Přípravky s retinolem zpomalují projevy stárnutí pleti.

Článek

Vitamin A se skládá ze dvou částí: retinoidů a karotenoidů. Retinoidy stimulují produkci kolagenu, kyseliny hyaluronové a elastinu, díky čemuž dochází k minimalizaci vrásek a také k zahojení akné či ke zmírnění hyperpigmentace.

Retinol je syntetický derivát vitaminu A, který je rozpustný v tucích a běžně je obsažen v mrkvi, vejcích či sladkých bramborách.

Pokud je retinol aplikován lokálně, pomocí speciálních enzymů, které se nacházejí v kůži, přeměňuje se na kyselinu retinovou. V pokožce pak dokáže změnit chování stárnoucích buněk, takže působí mladistvěji. Vyhladí a zjemní struktury pokožky a zároveň ji rozjasní.

Pozitivní účinky retinolu na pleť 

  • Minimalizuje a vyhlazuje jemné vrásky a zabraňuje jejich vzniku.
  • Na buněčné bázi působí jako jemný peeling, který pleť rozjasní a vyhladí.
  • Reguluje mastnotu v pokožce.
  • Zesvětluje pigmentové skvrny a tzv. stařecké skvrny.

Deset kroků k dokonalé kráse pleti podle starodávných korejských rituálů

Styl

Retinol a akné

Přípravky s retinolem mohou být i velmi prospěšné ženám s akné či černými tečkami, a to především pro exfoliační účinek retinolu, který zabraňuje ucpávání pórů a tvorbě pupínků, černých teček a cyst.

Pokud však na léčbu akné používáte produkty s kyselinou salicylovou, kyselinou glykolovou či s benzoylperoxidem, buďte s aplikací retinolu opatrná. Jejich kombinace totiž může způsobit podráždění pokožky.

Foto: archív firem

Péče o pleť s retinolem

Foto: Elizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum - napomáhá vyhladit vrásky, zpevňuje kontury obličeje a sjednocuje tón pleti. Po probuzení bude vaše tvář vypadat svěže a odpočatě a den po dni bude krásnější, Notino 1799 Kč; Shiseido Benefiance Wrinkle Smoothing Contour Serum - luxusní vyhlazující sérum s inovovanou ReNeura technologií a čistým retinolem, jehož textura se okamžitě přizpůsobí pokožce a přetvoří její povrch. Pleť je pak viditelně hladší, projasněnější a navrací se jí potřebná energie, 2750 Kč; Medik8 r-Retinoate Intense - intenzivní krém aktivující mládí. Působí 8x silněji a 11x rychleji než klasický retinol, pleť navíc hloubkově hydratuje, Medaprex 5990 Kč; La Roche-Posay Redermic [R] koncentrovaná péče proti vráskám - viditelně redukuje hluboké vrásky, ale je účinná i na projevy předčasného stárnutí, které vznikají vlivem slunečního záření. Pomáhá tak odstranit také pigmentové skvrny nebo sjednotit nerovnoměrný odstín pleti, aniž by došlo k jejímu podráždění, Notino 715 Kč; Balea Beauty Effect noční pleťové sérum s retinolem - efektivní pomoc při zmírnění vrásek a rozjasnění a vyhlazení pleti, drogerie dm 139 Kč; Neutrogena Cellular Boost omlazující pleťové sérum - zpevňuje kontury obličeje, navrací pleti svěžest a mladistvou krásu, pomáhá odstraňovat příznaky stárnutí pleti, Notino 399 Kč; L´Oreal Paris Revitalift denní krém - s pro-retinolem, který bojuje proti stárnutí pleti a sjednocuje její odstín. Pleť ochrání i před UVA/UVB zářením, drogerie dm 299 Kč; BIOVÈNE retinol youth - Pleťová obnovující noční maska - hydratuje, zklidňuje podrážděnou pokožku, vylepšuje strukturu a vyhlazuje pleť pomocí silné směsi retinolu, okurky a kakaového másla. 99,7 % z přírodních ingrediencí, Marionnaud 89 Kč

Na co si dát při užívání přípravků s retinolem pozor

Jelikož má retinol opravdu silné účinky, je možné, že na začátku aplikace přípravku s retinolem pleť zčervená nebo dojde k olupování pleti. Při příliš častém používání může zároveň docházet k vysušení pokožky a vzniku drobných prasklinek.

Dermatologové proto doporučují začít s používáním přípravků s retinolem večer, a to 1-2krát do týdne a na základě toho, jak pleť reaguje, případně začít přípravek aplikovat častěji. U žen, jejichž pokožka bude na přípravek reagovat podrážděním, je lepší jej používat jednou týdně či měsíčně, dokud si pokožka nepřivykne.

Obecně se pak doporučuje v péči o pleť přípravky s retinolem začít používat kvůli prevenci proti vráskám ve 30 letech, a to maximálně 3-4x týdně. Po čtyřicítce je vhodné jej používat ob den, po padesátce až 5-7 týdně.

Nejčastější viníci podmračeného a unaveného výrazu a rady, jak na ně

Styl
Rozdíly v koncentraci
Čím je koncentrace retinolu v přípravku vyšší, tím je účinnější a tím více na přípravek pokožka reaguje zarudnutím. Podle odborníků je ale právě zarudnutí důkaz toho, že se začnou dostavovat i výsledky.Obvykle je dobré začít s 0,3% koncentrací retinolu, až poté postupně zvyšovat na 0,5 - 1 %. Vyšší koncentrace jsou optimální v případě již viditelných známek stárnutí či u jizev po akné.

Kosmetičky pak doporučují po aplikaci krému či séra s retinolem vždy vyčkat 20-30 minut, než na pleť aplikujete další přípravek.

Jakmile začnete používat jakýkoliv přípravek s retinolem, vždy je nutné používat i ochranné přípravky proti UV záření. Pokožka je při používání retinolu citlivější na slunce.

Dermatologové také příliš přípravky s retinolem nedoporučují v těhotenství a v období kojení. Ženy by v takovém případě měly vždy informovat svého gynekologa, že tyto přípravky používají.

Jde o to, že u jiné látky tzv. izoretinoinu patřícího mezi retinoidy, jež je podávána k léčbě akné, byly prokázany vedlejší účinky škodící těhotným ženám, včetně způsobení potratu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby...

Výběr článků

Načítám