InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Opozice řeší na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny podezřelé nákupy ochranných pomůcek

28.05.2020
Piráti s ODS svolali na čtvrtek mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Jejím cílem je vystavení účtu vládě za období epidemie koronaviru; pomoc skupinám občanů, které kabinet nespravedlivě opomenul; řešení podezřelých nákupů zdravotnických a ochranných pomůcek i návrh na zřízení vyšetřovací komise ke zmíněným nákupům. "Na podzim nás může potkat druhá vlna epidemie a je třeba, abychom na ni byli lépe připraveni a ochránili zdraví i peněženky našich občanů. S Piráty jsme proto vystavili účet vládě se záměrem poučit se z posledních třech měsíců a snížit budoucí rizika, což je i obsahem čtrnácti usnesení, která předložíme dnes ke schválení," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.
Ilustrační snímek | Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Prvním bodem, kterému se Piráti chtějí během mimořádné schůze věnovat, je zhodnocení postupů vlády během koronavirové krize. "Ze zdravotnického pohledu jsme epidemii zvládli poměrně slušně, určitě ale nelze říci, že bychom byli na evropské špici a měli nejlepší výsledky, jak se snaží prezentovat premiér Babiš v médiích. Když se podíváme na počty mrtvých v přepočtu na milion obyvatel, jsou na tom lépe nejen země jako Lotyšsko nebo Litva, ale i někteří naši sousedé - Slovensko má 5 mrtvých na milion obyvatel, Polsko 27. Česko se drží celoevropsky kolem 20. příčky s číslem 30 mrtvých na milion obyvatel. Pokud hrozí další vlna, tak je určitě dobré se na to připravit. My proto navrhujeme na dnešní mimořádné schůzi čtrnácti usnesení Poslanecké sněmovny, abychom byli lépe připraveni na druhou vlnu," popsal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Piráti poukazují například na nedostatečné informování veřejnosti ze strany vlády, zneužívání nouzového stavu, chybějící plán, utajování dat spojených s koronavirem. "Například Ústřední epidemiologická komise byla svolána 27. února, tedy až měsíc po tom, co se věc poprvé řešila v Poslanecké sněmovně. To jsou věci, které nechceme, aby se opakovaly. Proto jsme jako jediní představili propracovaný plán Budoucnost řešíme teď a chceme, aby podobný plán schválila i vláda. Poslanci rovněž nedostávali informace o aktuální situaci, já sám jsem například žádal o informaci, proč byl změněn režim v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví, tak aby stát neodpovídal za škodu. Do teď neznám odpověď," popsal Michálek.

Problémem bylo podle něj i chaotické rozvolňování pravidel, v tomto ohledu se Piráti chtějí inspirovat zeměmi, které pandemii zvládly na výbornou. Příkladem může být Nový Zéland, který připravil pro občany přehledný plán stupňů pohotovosti v návaznosti na epidemiologickou situaci. Piráti dnes představili podobný dokument i pro Česko.

Žádají také kabinet, aby se z minulých chyb poučil v zájmu ochrany občanů. "Apelujeme rovněž na vládu, aby zajistila v součinnosti s výzkumnými institucemi a laboratořemi počet testů na úrovni minimálně 30 tisíc denně, což je kapacita, ke které se přiblížila například Litva, a která umožňuje udržet šíření infekce pod kontrolou. To je bohužel na hony vzdáleno od naší současné kapacity, která se pohybuje kolem 13-16 tisíci, a navíc nebyla zatím reálně prověřena. Stejně tak je třeba zajistit do zálohy dostatek proškolených pracovníků pro trasování nakažených, což se zatím neděje," popsala místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová s tím, že Piráti také v zájmu snížení rizika druhé vlny pandemie opakovaně žádali vládu o poskytnutí anonymizovaných dat po vědce. "Je třeba mít celkovou testovací strategii a vědět, co dělat, pokud se v jednom regionu objeví více ohnisek. Je to výsostně aktuální i kvůli tomu, co se děje v Karviné a dolech OKD. Na riziko šíření infekce v dolech jsme přitom upozorňovali skrz naše tamní zastupitele od poloviny března, bohužel marně," popsala Richterová.

Jako další bod ve Sněmovně chtějí Piráti řešit tristní vyjmutí některých skupin občanů ze státní pomoci. To se týká například zaměstnanců na dohody, kteří si zároveň platili pojištění.

"Kvůli deficitu v digitalizaci státní správy jsou peníze vypláceny s velkou časovou prodlevou. A až po nátlaku opozice se ošetřovné rozšířilo o OSVČ, a až po velkém tlaku i o pracující na DPP a DPČ, kteří odváděli pojistné," uvedla poslankyně.

Předseda strany Bartoš k tomu dodal: "Vláda nechala propadnout sociálním sítem nejohroženější skupiny obyvatel, tedy například invalidní důchodce či matky na mateřských dovolených, kteří si přivydělávali na dohody. Kompenzační bonus ve výši 300 korun denně i pro tyto osoby vláda dodnes ignoruje."

Následovat bude ve Sněmovně bod o sporném pořizování ochranných pomůcek a dalšího zdravotnického materiálu, v návaznosti na to chtějí Piráti projednat zřízení vyšetřovací komise ke zmíněným nákupům. Na konci dubna předali i podnět NKÚ k zahájení kontrolní akce ve věci nákupu pomůcek Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zdravotnictví.

"První vlna koronaviru nás bude do roku 2021 stát minimálně 600 miliard korun a to jen z veřejných rozpočtů. Musíme se ještě připravit na nárůst počtu nezaměstnaných, vlnu bankrotů firem. I proto je třeba maximálně zapojit a podpořit české podniky, například ty vyrábějící zdravotnický materiál. Vláda naše výrobce ignorovala, což potvrdila i rozsáhlá pirátská analýza, a nechávala dovážet materiál z Číny, a to včetně necertifikovaných i vadných výrobků. Pirátský analytický tým a investigativní novináři také odhalili celou řadu pochybných případů nákupů ochranných pomůcek, proto jsme dali i podnět na NKÚ," okomentoval Bartoš.

Piráti podle něj jako strana hledí do budoucnosti a chtějí občany ochránit před další případnou vlnou epidemie, proto vládu žádají alespoň o splnění těchto čtyřech nejdůležitějších úkolů:
- Více testovat
- Konečně spustit chytrou karanténu
- Začít kroky plánovat, a ne si je vymýšlet za pochodu
- Myslet i na chudší rodiny a seniory

Zdroj: Pirátská strana

Další články z rubriky Domácí

MŽP: Od 18. dubna 2024 žijeme na ekologický dluh

Počínaje včerejškem žijí obyvatelé České republiky na ekologický dluh. Takzvaný Světový den překročení vypočítává mezinárodní organizace Global Footprint Network již od roku 2006. Pro tuzemsko připadá na 18. dubna, což je o 6 dní pozdější termín než ...

Přístupnost veřejných institucí stále pokulhává, ukázaly výzkumy

Dva výzkumy veřejného ochránce práv ověřovaly přístupnost veřejných budov z pohledu stavebního práva i přímo v praxi za pomoci lidí s různým postižení ...

ČIŽP uložila první pokutu za nelegální přimíchávání látek do propan-butanu pro spotřebitelské použití

Česká inspekce životního prostředí v roce 2023 prováděla kontroly společností, které obchodují se zkapalněným ropným plynem - propan-butanem nebo LPG. ...

Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě. Největší tuzemský golfový resort má Severní Morava

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům příjmů v rámci cestovního ruchu. Golf získává na ...

Armáda České republiky má 24 nových důstojníků Generálního štábu

"Dneškem se pro vás otevírá možnost spolurozhodovat a ovlivňovat zabezpečení naší země," řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučí ...

Doporučujeme



Pátek 19.4.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »