Ideální postava: Kolik máme mít tuku, svalů a vody v těle?

Ještě než se rychle poběžíte zvážit nebo změřit, zastavte se a zamyslete nad tím, co vlastně znamená pojem „ideální postava“.

V každé epoše lidstva byl ideál odlišný, v závislosti na kulturních i sociálních podmínkách. Každý člověk je jinak vybaven geneticky a každý má právo na svoje vlastní estetické normy. To, jak vnímáme ideál dnes, je nám vštěpováno už od narození médii, jako je televize a internet – žena by měla mít dlouhé nohy, kulatý zadeček, vosí pas a velká, pevná prsa. Muž by měl mít malý, pevný zadek, ploché břicho a široká ramena. To, že jsme třeba právě takové proporce do vínku nedostali, nás ze světa krásných nadobro vyčleňuje.

I když máte nějaké kilo navíc nebo nesplňujete tabulkové parametry krásy, zkuste svoje tělo začít vnímat pozitivně. Přestaňte se nenávidět za strie na břiše nebo široké boky a mějte ho rádi takové, jaké je. Dokonalé ve své funkci, vaše, to jediné, které máte.

Tuk, svaly a voda

Ačkoliv jsou ideály pomíjivé a často nedosažitelné, bylo zjištěno, že lidské tělo funguje nejlépe při určitém složení tělesných tkání – to znamená při určitém poměru tuku, svaloviny a vody. U jednotlivých ras se tyto poměry mohou lišit, nicméně ve střední Evropě vypadá situace následovně:

TUK

Muži:

do 30 let se doporučuje 9–15 % tělesného tuku

mezi 30 a 50 lety 11–17 % tuku

nad 50 let 12–19 % tuku

Ženy:

do 30 let se jako optimální uvádí 14–21 %

nad 30 let 15–23 %

nad 50 let 16–25 %

Moderní trend viditelných břišních svalů u žen tedy příliš zdravý není, protože nerespektuje přirozený obsah tuku v těle. Při nižším procentu tuku, než jaké je doporučené, organismus nefunguje správně, je narušená hormonální rovnováha, ale také termoregulace těla. Nesnažte se proto být „vysekaní“ na kost – to se cení na kulturistických soutěžích, ale není to přirozené.

VODA

Muži mají v těle víc vody než ženy a s přibývajícím věkem celkový podíl klesá. Její obsah v těle je ovlivněný mnoha faktory, takže je těžké udat konkrétní čísla. Procento naměřené vody v organismu je dáno například přesností měření tělesného tuku. Pokud mají lidé otoky, vychází jim v měření nižší podíl tuku, než jaký ve skutečnosti mají, a je-li člověk dehydrovaný, přístroje ukazují, že má tuku více než ve skutečnosti. Veškerá měření jsou tedy zatížena určitou chybou.

SVALY

Pro běžnou ženu se uvádí jako optimum 25–35 %, pro muže pak 33–43 % svalové hmoty z celkové hmotnosti těla.

Muži mají svaloviny samozřejmě víc než ženy. Je vhodné snažit se budovat svalovou hmotu sportem, protože díky němu jsou pak kosti pevnější a metabolismus pracuje efektivněji. Pokud je podíl svalů v těle v rámci normy, je vše v pořádku, jestliže klesne, jsou zdraví i fyzická kondice v ohrožení a v opačném případě, kdy je svalů nadbytek, záleží na tom, zda se nám svalnaté postavy líbí či nikoliv.

Ať už se se svými rozměry a procenty vejdete do tabulek, či nikoliv, jezte zdravě, pravidelně se hýbejte, odpočívejte a snažte se nesrovnávat s nikým jiným.

Zdroj: Fithall.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.