Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Serotonin Houllebecqa uvede MeetFactory

    Podlehli jsme iluzi osobní svobody, otevřeného života, nekonečna možností? Je to možné, tak se v té době uvažovalo. Serotonin je přenašeč nervových vzruchů obsažený v krevních destičkách, jehož nedostatek způsobuje depresi a poruchy nálad. A také nejpochmurnější kniha francouzského spisovatele Michela Houellebecqa. První českou divadelní adaptaci tohoto románu představuje Divadlo MeetFactory. Režie se ujala Natália Deáková, premiéra proběhne 14. června.

    Poslední autorův román. Foto: archiv redakce.

    Hlavním hrdinou Serotoninu je šestačtyřicetiletý Florent-Claude, který dochází ke zjištění, že mu celý život unikalo, že partnerské vztahy kladou na člověka jiné nároky než výběr hummusů v supermarketu. Ocitá se v naléhavé prázdnotě, kterou nelze odehnat prostředky, které fungovaly dříve: luxusním zbožím, omamnými látkami, exotickými destinacemi nebo perverzním sexem. Ze dne na den zpřetrhá veškeré aktuální pracovní i osobní vazby a vzdává se všech praktických komponent svého života. Zinscenuje několik reálných i fantasmagorických setkání se svými bývalými partnerkami i sebou samým, aby se mohl oddat plně své samotě a doklopýtat k nevyhnutelné pointě. Bolest, kterou přitom zažívá, je hrozivá, avšak jeví se nevyhnutelná a očistná.

    Román Serotonin vyšel v roce 2019. MeetFactory je první českou scénou, která román převádí na divadelní prkna. Podobně jako německý Schauspielhaus v Hamburgu pak přichází s vlastní, originální adaptací. Za dramatizací stojí Matěj Samec: Samozřejmě v románu nejsou moc k dispozici rozepsané dramatické situace, bylo nutné se vnitřně do toho dostat a nasimulovat houellebecqovskou vnitřní logiku. (…) připravil jsem podstatně otevřenější text, než mívám ve zvyku. Inscenace Serotoninu bude velmi úsporná na gesta a bude založena na zvukovém plánu.

    Inscenaci režíruje v MeetFactory Natália Deáková, která se zde představila prací na inscenacích Hoří či Psí dny. V hlavní roli Labrousta vystoupí Jan Hájek, který se objevil například ve filmu Kobry a užovky nebo v seriálech České televize Labyrint a Bohéma. Nejenže by měl být dostatečně funkčním typem s jistými dekadentními, trochu temnými rysy, ale především to musí být někdo se schopností těmto textům porozumět až do míry jistého mentálního souznění, v jakési víc než obvyklé herecké rovině, přibližuje režisérka, proč je Jan Hájek na roli ideální.

    • Autor:
    • Publikováno: 28. května 2020

    Komentáře k článku: Serotonin Houllebecqa uvede MeetFactory

    1. Jakub Hendrich

      Avatar

      Díky za článek,
      vypravím se na to, nicméně píšu kvůli něčemu jinému…

      „Serotonin Houllebecqa uvede MeetFactory“ – to je jakou řečí? Yoda speak? 😀

      08.06.2020 (21.31), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

      • Anežka Berčíková

        Anežka Berčíková

        Ač to vypadá jako Yoda speak,
        je to psáno spíš jazykem západoslovanským, kterému je nejbližší slovenština, lužická srbština a polština. Tento jazyk patří mezi slovanské jazyky, do rodiny jazyků indoevropských.
        Díky za reakci a třeba se potkáme na premiéře Serotoninu.
        Anežka, editorka i-dn.

        09.06.2020 (12.33), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,