Chebský zimní stadion ohrožuje voda, zřejmě proudí ze starých studní

  13:54
Zatímco někde je vody nedostatek, chebský zimní stadion s nadbytkem spodní vody dlouhodobě bojuje. Velká část jí sem zřejmě proudí z nevyužívaných studní, které patřily bývalému pivovaru nad stadionem v prostoru mezi ulicemi Příkopní a Dyleňská.

Zimní stadion v Chebu | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zchátralý areál město před několika lety nechalo zbořit, studny ve sklepeních však zůstaly.

„V současné době situaci monitorujeme a zdá se, že právě vydatné pivovarské studny jsou jedním z významných zdrojů, které způsobují stadionu potíže,“ uvedl zástupce chebského starosty Miroslav Plevný

Město proto nyní zkouší vodu ze studní čerpat, aby zjistilo, zda to stadionu pomůže. 

„Podle mých informací se množství pronikající vlhkosti částečně snížilo, ale se závěry je třeba ještě počkat. Vodu odčerpáváme teprve měsíc. Vzhledem k tomu, že se jedná o vydatný zdroj, měli bychom se zamyslet nad tím, jak tuto vodu využít. Například pro zálivku zeleně nebo hřišť na nedalekém stadionu TJ Lokomotiva,“ nastínil Plevný.

Městský zimní stadion bojuje s vlhkostí už od samotného začátku. Stojí totiž na dně rokle v místech, kde býval rybníček. Voda se sem přirozeně stahuje.

Když zde před lety odborníci udělali kontrolní vrt, začal se rychle plnit a během několika hodin v něm voda vystoupala až nad základy stadionu.

Voda je navíc agresivní vůči betonovým konstrukcím. V případě oceli se dokonce vyznačuje velmi vysokou agresivitou. Město proto bude muset problém s vodou řešit.

Zimní stadion slouží především chebské veřejnosti. Zázemí zde má místní hokejový klub a oddíl krasobruslení. Obě ledové plochy, tedy tu zastřešenou velkou a pak malou pod širým nebem, využívají k výuce bruslení školy i školky.