Co číst po karanténě: nakladatelství CREW II

Článek od: Ivet Křenková - 28.05.2020

V karanténě měla spousta z nás najednou čas na to, abychom byli sami se sebou, což pro někoho může být nesmírně děsivá věc. I když se pravidla pro pohyb venku už uvolňují a vypadá to, že to nejhorší máme (prozatím) za sebou, je jasné, že ne každému se bude chtít riskovat chozením po obchoďácích. Zalézt do svého oblíbeného domácího koutku s knihou tak pořád zůstává jedním z nejlepších řešení, jak se tomu všemu vyhnout a možná se přesvědčit, že může být hůř – superhrdinové z komiksů by k tomu možná měli co říct.

Když jsem přemýšlela, co doporučit z nakladatelství Crew, měla jsem hned několik žhavých kandidátů. Nenechala jsem se ale unést na první dobrou a zapátrala jsem v archivech. Nakonec mi z toho vzešla tahle svatá trojice – jeden komiks, jedna manga a jedna kuchařka. A začneme tím, co jsem měla tu čest i recenzovat.

Umbrella Academy

Jsem bláznivá fanynka kapely My Chemical Romance a komiksů. Takže je jasné, že zpěvák kapely Gerard Way + jeho vlastní komiks = moje posedlost. První díl s názvem Apokalyptická suita vyšel v roce 2008, zrovna v letech, kdy moje fanouškovství dosahovalo nejvyšší úrovně. Hrozně jsem komiks chtěla, o nějaké tři, čtyři roky později jsem jej i dostala k narozeninám, samozřejmě ještě v anglickém originále. Každopádně moje úroveň angličtiny na tom tehdy nebyla moc dobře, takže pro mě bylo hrozně těžké komiksu porozumět. Když jsem v roce 2018 zjistila, že Crew bude Umbrella Academy vydávat, byla jsem nadšená, takže je vám asi jasné, že náklonnost ke kapele autora a jeho vlastní osobě se nevytratila.

Umbrella Academy je o dysfunkční rodince superhrdinů. Milionář a vynálezce Reginald Hargreeves vyhledá a adoptuje sedm nadaných dětí (když se pořádně začtete, tak zjistíte, že je jich vlastně jen šest), protože se domnívá, že s jejich pomocí zachrání svět. Netrvá to příliš dlouho a každý z členů týmu se rozhodne jít vlastní cestou, dohromady je po letech opět svede až Hargreevesův pohřeb. Teprve tady tým zjistí, že bude muset spolupracovat, protože nikdo jiný svět nezachrání.

Jestli něco miluju na Umbrella Academy, tak je to kresba a nápady. Prvotní náčrtky hrdinů má na svědomí sám Gerard Way, finální podobu jim ale dal kreslíř Gabriel Bá, díky kterému má komiks svůj vlastní neokoukaný vzhled. A co se týče nápadů, občas se může zdát, že je jich až moc a že kvůli nim příběh nedává smysl, o to větším překvapením pak je, když se na konci každého dílu všechno spojí. Každý jeden člen týmu Umbrella Academy má svou unikátní osobnost a docela bizarní schopnosti, které si spíš ze superhrdinského žánru dělají legraci. Třeba Číslo 3, Allison, může změnit realitu pokaždé, když řekne lež. Klaus Hargreeves, Číslo 4, umí mluvit s mrtvými a přivolat je, aby mluvili skrze něj, každopádně to funguje jen tehdy, pokud na sobě nemá boty.

Umbrella Academy má celkem tři díly. Můj nejoblíbenější je poslední Hotel zapomnění, protože tady už po přečtení dvou předchozích částí víte, jak s komiksem pracovat a co od něj čekat. Takže se určitě nenechte odradit, pokud budete po čtení trochu zmatení, stojí zato pokračovat!

Death Note
Mangu moc nečtu, ale Death Note pro mě představuje výjimku. O existenci tohoto příběhu jsem se dozvěděla dávno, ale možnost se do něj začíst jsem měla až před nějakými čtyřmi lety, kdy mi kamarádka pravidelně půjčovala část za částí. Také jsem pak viděla anime a hrané japonské dorama, v obou se příběh místy lišil, ale všechny adaptace mě bavily.

Každý z nás občas má chuť někoho zabít, jak byste se ale zachovali, kdybyste doopravdy dostali tu možnost? Své o tom ví hlavní hrdina Light Jagami, který jednoho dne najde venku opuštěný zápisník. Brzy se dozví, že onen zápisník patří Rjúkovi, bohu smrti, který jej do světa lidí upustil. Pomocí zápisníku dovede Light zabít každého, jehož jméno a tvář si dokáže vybavit. Jelikož je Light synonymem znuděného studenta s vysokým IQ, dlouho se nerozmýšlí a začne zápisník používat tak, jak si myslí, že je to správné – vyvražděním všech zločinců chce stvořit nový bezpečný svět bez kriminálníků a samozřejmě hodlá být bohem tohoto nového ráje na zemi.

Jelikož dokáže zločince zabít na dálku, je malá pravděpodobnost, že by se stal podezřelým, ale jeho otec pracuje na policii. To nejdříve Light vidí jako výhodu, jenže pak se do podezření dostanou všichni členové policejního týmu včetně jejich rodin a na scénu nastupuje podivínský detektiv L, který není o nic hloupější než sám Light.

Nevím, jestli si ještě někdy přečtu mangu, ale do Death Note bych se klidně pustila znovu. Postavy jsou skvěle napsané, navíc když okolo sebe začnou kroužit Light a L, stáváme se svědky více méně intelektuální války typu “on si myslí, že já si myslím, že…”. Určitě se nenechte odradit tím, že má manga 13 částí, čte se opravdu rychle a nudit se nebudete.

World of Warcraft: Oficiální kuchařka
Máte rádi hry a zrovna se v karanténě učíte vařit? V tom případě bude WoW kuchařka tím správným čtením pro vás. World of Warcraft jsem nikdy nehrála a kuchařku jsem z legrace koupila příteli, který má odehraných asi tak tisíc hodin. Asi je všem jasné, že když už někdo z kuchařky vaří, tak jsem to já.

Kuchařka vznikla ve spolupráci s nakladatelstvím Fantom Print. Najdete v ní přes 100 receptů ze všech zákoutí Azerothu a je jedno, jestli fandíte Hordě, nebo Alianci. Autorka se pokusila udělat hru i z přípravy pokrmů, takže pokaždé, když uvaříte pět pokrmů z různých škol (například školy pecnu a bochníku nebo školy sladkých pochutin), postoupíte na další úroveň. Pokud jste už s radostí šli zapálit hořáky na plotně, musím vás trochu zklamat – kuchařka je aktuálně vyprodaná, proto po ní budete muset zapátrat v knihovně nebo na "černém trhu".

V první části kuchařky se dozvíte, jak důstojně nahradit azerothské suroviny, které v našich končinách až tak snadno neseženete. Jsou tam také popsány recepty na různé základy, druhy těsta nebo směsi koření. Pak už kuchařka postupuje poměrně klasicky – přes předkrmy, přílohy, polévky a hlavní jídla až po sladké pochutiny a nápoje. U každého receptu vidíte obtížnost, sama doporučuji začít s úrovní začátečník. Já jsem jako první uvařila koláčky z divoké rýže, ale bohužel jsem si tehdy nevšimla, že úroveň jejich přípravy je “expert”. Neříkám, že se nepovedly, ale u vaření jsem to málem vzdala. Dále bych doporučila čedarový pivní dip, langoše a Ogri’lské kuřecí stripsy. Určitě chci vyzkoušet manový štrúdl! 

Ať už si vyberete komiks, mangu nebo se pustíte do vaření, určitě podpořte nakladatelství Crew, abychom i nadále měli čím plnit naše knihovničky.

Přidat komentář