Čtvrtek , 28. 03. 2024

Soňa

Chia semínka i obyčejné jablko. Seznamte se s nejzdravějšími superpotravinami

Jíst zdravě a prospět svému zdraví - to je hlavní úkol mnohých z nás. Dnes si stále více lidí uvědomuje fakt, že zdraví máme jenom jedno a že ho můžeme podpořit (nebo také zcela zruinovat) tím, co jíme. Pokud do jídelníčku zařadíte pečivo či smažené pokrmy, budete se cítit unavení a zdraví začne skomírat.
superpotraviny
Superpotraviny jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku. (foto: 123RF)

28. 05. 2020

Jestliže však jídelníček naplníte superpotravinami, rázem se budete cítit zdravější a fit. Jenže co to superpotraviny vlastně jsou? 

Pokud hovoříme o superpotravinách, mluvíme o potravinách, jež jsou zvlášť bohaté na základní živiny, jako jsou vitaminy nebo minerální látky. Jsou to potraviny, které v sobě obsahují daleko více tělu prospěšných látek než jiné potraviny na trhu.

Patří sem například chia semínka obsahující až pětkrát více vápníku, než kolik se ho nachází v mléce, nebo do superpotravin spadá i obyčejné jablko, které je dokonce označované za nejzdravější superpotravinu světa.  

Borůvky se pyšní vysokým obsahem vitaminu C i spoustou vlákniny 

Seznam nejzdravějších superpotravin je skutečně obrovský, vypíchnout z něj lze třeba borůvky, které jsou v posledních letech oblíbené zejména u malých dětí. Borůvky jsou odborníky a nutričními specialisty označovány za superstar mezi zdravými potravinami, jelikož obsahují obrovské množství vitaminu C a spoustu vlákniny, kterou tělo potřebuje ke svému správnému a bezproblémovému fungování. Borůvky jsou známé například svým umem předcházet nebezpečné rakovině nebo jsou pomocníkem při léčbě obávané cukrovky.  

Zelený čaj nejen pro štíhlou figuru 

Mezi superpotraviny se řadí i zelený čaj, jehož tajemství bylo odhaleno už v dávném starověku. Už od pradávna je zelený čaj považován za opravdu účinný lék, který vyléčí nejednu srdeční chorobu či nejeden typ rakoviny (či alespoň předchází zmiňovaným obávaným onemocněním). Jeho největší zbraní jsou antioxidanty, které se v něm ukrývají ve velkém množství.  

Losos proti kardiovaskulárním nemocem 

Ryby obecně patří do skupiny superpotravin. Zejména losos je velice zdravý, funguje jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. To ostatně potvrzují i mnohé výzkumy, které říkají, že při pravidelné konzumaci lososa dochází ke snížení vzniku nemocí srdce.

Kromě bílkovin obsahuje i omega-3 mastné kyseliny, které tělo ke svému fungování potřebuje, ale které si bohužel není schopno vyrobit samo. Omega-3 mastné kyseliny se tak do těla dodávají právě v podobě potravin nebo případně v podobě doplňků stravy.  

K TÉMATU  Žena, které táhne na 110 let, prozradila recept na dlouhověkost. Mnoho lidí tím překvapila

Špenát pro červené krvinky i lepší vitalitu 

Vzpomínáte si na animovanou pohádku o Pepku Námořníkovi? Pepek Námořník získal obrovskou sílu ve chvíli, kdy si dopřál plechovku zeleného špenátu. I když nad špenátem řada lidí ohrnuje nos, jedná se o jednu z nejzdravějších superpotravin. Ukrývá se v něm až dvanáct procent doporučené denní dávky vápníku a kromě toho i vitamin K. K jeho schopnostem patří podporovat funkci červených krvinek a zvyšovat vitalitu člověka. 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Superpotraviny jako výživový hit. Nejezte exotiku, využijte domácí zdroje

Imunita teď hraje prim. Toto jsou potraviny, které posílí obranyschopnost vašeho organismu

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Známe to všechny, každé z nás se občas stane, že nás přepadne úzkost nebo stres, nic nás nebaví a svou budoucnost vidíme v černých barvách. V této chvíli je zapotřebí zvolnit a udělat si čas sama pro sebe alespoň na pár desítek minut.
Letos se očekává, že začnou padat ceny nemovitostí. Důvodem je právě panující koronavirová krize, která dostane řadu lidí na finanční dno. Jelikož se propad cen nemovitostí předpokládá, lidé zjišťují své možnosti týkající se hypotéky.
Prosinec je vhodná doba na nějakou tu pohádku. Na jaký film se vypravit s dětmi do kina? Aktuálně je na výběr hned několik variant, pro co se rozhodnout. Animovaní kutilové Pat a Mat pobaví i dospělé, pohádka z našich krajů Čertí brko se pyšní lákavým obsazením, a francouzská rodinná komedie Vánoce a spol. představí Santu až po kolena v bryndě.
Stále ještě pracujete na svém novoročním předsevzetí a usilujete o shození posledních vánočních kilogramů? Pak patříte mezi posledních pár statečných. Většina to už dávno vzdala, tudíž už nyní si můžete pogratulovat. Vy se však místo gratulací ptáte sami sebe, jak poslední povánoční kilogramy shodit. Těch posledních pár kilo jde totiž dolů opravdu stěží.
Migréna - každá žena ví, jak může onemocnění vyřadit ze života. Většinou člověka popadne ve chvíli, kdy na pár dní nastoupila do vlaku života také menstruace. Zatímco někoho provází celým tímto obdobím, u jiného nepobude déle než den. Aby vás nemocnění příště minulo, prozradíme vám, jak jí předcházet.
Pocity štěstí a spokojenosti v životě jsou nesmírně důležité. Jak jich ale docílit a dlouhodobě si je udržet? Možná máte pocit, že je to obrovská alchymie, se kterou si nevíte rady. Nejspíše si myslíte, že ve hře je celá řada faktorů a mnoho z nich dokážete ovlivnit jenom z části – například vztahy v rodině, v práci… Ve skutečnosti toho ale máte v rukou hodně. Velkou pomoc vám nabízí hormon dopamin a jeho hladinu ve svém těle můžete ovlivnit více, než sami tušíte. Jak na to?
Čeká vás stěhování nebo jen měníte interiér vašeho současného bydlení? Rády byste se zbavily nepotřebných věcí a pustily do vašeho bytu nebo domku více světla, pozitivní energie a jarního vzduchu? Co takhle vyzkoušet metody podle čínské tradice Feng Shui? Díky ní může být prostor, kde žijete, v absolutní rovnováze. Mělo by to být místo, kde byste se měly cítit příjemně a pohodlně, a zároveň nebýt zahlceny zbytečnými věcmi.
Paměť je velmi důležitá. Ale zvláště s přibývajícím věkem můžeme pozorovat jisté změny. Už si toho nepamatujeme tolik, jako dřív. Zapomínáme na důležité věci, v obchodě nevíme, co jsme potřebovali nakoupit a dojdeme domů jen s polovinou toho, pro co jsme šli. Musíme si prostě všechno psát.
Jsou přítulní a mazliví, ale také je s nimi velká zábava. Nejlepší čtyřnohý přítel člověka občas předvádí skutečné psí kousky. Podívejte se na ty nejlepší.
Luna odjakživa přitahovala myšlení, fantazii i city lidí. Nejeden básník, skladatel nebo malíř jí věnoval své dílo. Působení luny na jevy na zeměkouli jsou jasně vědecky prokázané. Je zde ale jedno odvětví, které stále čeká na to, až jej někdo vědecky dokáže. Co vše vám prozradí lunární kalendář?
Už vás omrzelo klasické umyvadlo ve vaší koupelně? Letošní trendy podněcují fantazii. Nechte se klidně unést až za hranice svých vlastních představ.
Tahle kočka zůstává nerada doma sama, a tak se spolu se svým páníčkem pohybuje po městě i na motorce. Nestrpí ovšem žádnou potupnou krabici nebo přepravku, a cestuje raději jako běžný spolujezdec. Vypadá to, že byla dobře proškolená o bezpečnosti na vozovce. Už jste viděly něco podobného třeba u vás ve městě?

Výběr článků

Jednou z příčin snížené kvality spánku jsou civilizační vlivy, mezi které patří přítomnost nadměrného množství světla v noci. Usínání s rozsvícenou lampičkou není totéž, jako když vám do okna svítí reklamní poutače nebo vánočně osvětlená ulice. Naprostá většina lidí spí lépe v úplné tmě. Co proto udělat?
Možná jste ve svém malém bytě naprosto spokojení a víc prostoru momentálně nepotřebujete. Proč ho ale aspoň zdánlivě trochu nezvětšit, aby nevypadal příliš stísněně? Pomocí snadných triků bude váš byt hned působit, jako kdyby měl o třetinu větší rozlohu.
Inspirace nikdy není dost, což platí nejen v případě, kdy sestavujeme nové outfity, ale i tehdy, kdy chceme zazářit s neodolatelným lookem. A protože sociální sítě byly a vždy budou nekonečným zdrojem nápadů, vybrali jsme pro vás ty nejlepší zahraniční beauty blogerky, které prostě nesmíte přehlédnout. Mrkněte na ně!

Nepřehlédněte

Podzim s sebou nese pochmurnou náladu. Zejména tedy ten letošní. Chybí mu trocha sluníčka a pozitivní nálady. Nemůžeme se divit tomu, že většina lidí opravdu upadá do podzimních smutných nálad a nemá chuť dělat nic, co je baví. Nestravte však v tomto stavu veškeré své volné dny v tomto ročním období. Vyzrajte na takzvanou podzimní depresi s bylinkami, které podzimní deprese hravě zahání.  
Otáčíte se v posteli a odkládáte mobil. Kam? Přece na noční stolek! Na něj si odložíte hodinky, rozečtenou knížku nebo hrnek s čajem. Stejně tak můžete zhasnout lampičku bez nutnosti vstát, když budete usínat. Inspirujte se nočními stolky v naší galerii.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek