Podezření na infarkt? Nebojte se volat o pomoc, apeluje primář pardubické kardiologie

28. květen 2020

Omezení práce kardiologů v době pandemie má velký dopad na zdraví lidí. Kardiologické oddělení Pardubické nemocnice bylo během pandemie v kritické situaci. U několika lékařů se projevilo onemocnění Covid-19.

Teď už jsou všichni zdraví a pardubická kardiologie funguje na sto procent. Podle primáře Jana Matějky se ale pandemie zásadně podepsala na zdraví neléčených pacientů s onemocněním srdce.

Infarktů ubylo. Nebo ne?

„V polovině března se zastavily veškeré plánované příjmy, ošetřovali jsme pouze akutní případy. Někteří lidé ale bohužel měli akutní příznaky infarktu a báli se zavolat si záchranku. Vidíme to na statistických údajích. Zatím jen odhadujeme pokles pacientů s infarktem na našem oddělení o dvacet až třicet procent,“ říká primář pardubické kardiologie.

Elektrokardiogram znázorňující infarkt

V Rakousku mají podle primáře Matějky, když porovnávali letošní a loňský březen, pokles infarktů o třicet devět procent, v Itálii je to dokonce o padesát procent.

„Předpokládáme, že výskyt infarktu v České republice je stále stejný, ale lidé s příznaky zkrátka nepřišli do nemocnice a to je velký problém,“ varuje primář Jan Matějka a dodává, že na neléčený infarkt umírá třicet až čtyřicet procent lidí. Na léčený jen pět až šest procent. Vyzývá proto lidi, aby se nebáli, vrátili k normálnímu životu a hlavně ke zdravému úsudku v případě srdečních potíží.

Spustit audio

Související