Automobilka Nissan se po 11 letech propadla do ztráty, představila nový plán

Japonský výrobce aut Nissan Motor se v loňském roce kvůli nižšímu prodeji poprvé po 11 letech propadl do ztráty. Firma současně představila nový čtyřletý plán, který zahrnuje snížení výrobní kapacity o pětinu, včetně uzavření továren ve Španělsku a Indonésii, a fixních nákladů o 300 miliardy JPY (68,3 miliardy Kč). Automobilka by se díky novému plánu měla stát menší a efektivnější, uvádí v dnešním prohlášení.

Čistá ztráta za rok do konce března činila 671,22 miliardy JPY ve srovnání se ziskem 319,14 miliardy JPY o rok dříve. Provozní ztráta dosáhla 40,5 miliardy JPY. Prodej aut se snížil o 13 procent na 4,8 milionu a byl nižší již druhým rokem za sebou. Tržby klesly o téměř 15 procent na 9,9 bilionu JPY, informuje agentura Reuters.

Ve středu Nissan a jeho partneři Renault a Mitsubishi představili nový plán, který počítá s tím, že budou více spolupracovat při vývoji a výrobě aut, aby tak snížili náklady.

Výsledky Nissanu za loňský fiskální rok zhoršila pandemie nemoci způsobené novým koronavirem, která prudce snížila poptávku a zastavila výrobu. Nissan se však potýkal s problémy již předtím a provozní zisk automobilky se zhoršuje po čtyři roky. To přimělo firmu ještě před koronavirem přehodnotit plán agresivní expanze prosazovaný propuštěným šéfem Carlosem Ghosnem. Automobilka se snažila zvyšovat svůj podíl na trhu, zvláště v USA, což však vedlo k nadměrné kapacitě výroby a byla pak nucena nabízet výrazné slevy.

Generální ředitel Nissanu Makoto Učida novinářům řekl, že evropskou výrobu firma nově soustředí do továrny v britském Sunderlandu a výrobu z Indonésie přesune do Thajska.

Nissan neposkytl výhled na nový fiskální rok. Učida dodal, že budoucnost zůstává nejistá a je mimořádně obtížné odhadnout další vývoj.

Španělská vláda v reakci na uzavření závodu v katalánské Barceloně varovala, že rozhodnutí způsobí ztrátu 3000 pracovních míst. V závodě se vyrábějí elektrické dodávky a pick-upy, napsala agentura Reuters. Podle španělských médií ovlivní zavření továrny nepřímo dalších nejméně 12.000 pracovních míst.

Proti rozhodnutí uzavřít továrny v Katalánsku vypukly dopoledne protesty zaměstnanců před továrnami v Barceloně a nedalekých městech Montcada a Sant Andreu de la Barca. Někteří demonstranti zapalovali pneumatiky a asi tisícovka zaměstnanců posléze zablokovala několikaproudovou silnici v Barceloně. Kolem 14:00 hodiny se demonstranti začali rozcházet, uvedl místní deník El Periódico.

O situaci podle místních médií telefonicky hovořili španělský premiér Pedro Sánchez a předseda katalánské regionální vlády Quim Torra a oba slíbili, že se budou snažit přimět firmu Nissan ke změně rozhodnutí.

Související

Nissan

Nissan chce mít po roce 2030 většinu vozů na elektřinu

Japonská automobilka Nissan Motor chce mít všechny vozy na klíčových trzích, tedy v Japonsku, Číně, Spojených státech a v Evropě, v prvních letech po roce 2030 částečně nebo zcela na elektřinu. Do roku 2050 pak hodlá být bezemisní. Informovala o tom dnes agentura Kjódó.

Více souvisejících

Nissan Motor automobilový průmysl Japonsko Ekonomika

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy