Hlavní obsah

Hra velkých peněz. Mnichov přejde z Windows na Linux

Novinky, mif
Mnichov

Platby za software se mohou šplhat do astronomických částek. Obzvláště to platí ve chvíli, kdy spravujete nějakou velkou firmu či dokonce celé město. Své o tom ví německý Mnichov, který se rozhodl již podruhé přejít na bezplatnou alternativu Windows, na Linuxu by měly běžet všechny městské počítače.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Linux není u našich západních sousedů žádnou novinkou. Konkrétně městská rada Mnichova rozhodla už v roce 2006 o přechodu na bezplatnou alternativu Windows. A skutečně se tak stalo, postupně byly jednotlivé počítače měněny za stroje s Linuxem – samozřejmě až ve chvíli, kdy vypršela licence, nebo daný počítač dosloužil úplně a musel se koupit nový.

Vedení města se však vystřídalo a v roce 2017 rada rozhodla o opětovném přechodu na Windows. Mimochodem jen doposud tento přechod stál již 86 miliard eur (2,3 miliardy korun), a to zdaleka ještě není u konce.

Náhrada za Windows 7? Jde to i zadarmo

Software

Náklady jsou tak vysoké, neboť celá řada městských počítačů využívala stále ještě stařičký operační systém Windows 7, který však od letošního roku již není podporovaný. A tak městu nezbývá než zaplatit licence za jeho novější verzi.

Právě vysoké náklady se ale nelíbí současné politické reprezentaci, která bude u kormidla až do roku 2026. Ta rozhodla, že místo dalších miliardových investic se vrátí k původnímu plánu – tedy k počítačům s Linuxem. U kormidla bude přitom současné vedení města až do roku 2026, plán tedy tentokrát pravděpodobně dotáhne až do konce.

Prodloužení podpory sedmiček

Právě ukončení podpory Windows 7 byl pro nejen německou státní správu velký zásah. Počítače totiž evidentně nejsou na novější verzi Windows stavěné, a tak si úřady i městské části musely u Microsoftu zaplatit prodloužení podpory starých sedmiček. A to není nic levného.

Například za prodloužení podpory pro 33 tisíc sestav zaplatilo Německo na federálních úřadech 800 000 eur, tedy v přepočtu zhruba 20 milionů korun. Další prodloužení licencí pak zaplatily například ministerské úřady sídlící v Severním Porýní-Westfálsku. Šlo o 20 tisíc sestav, u kterých vydávání aktualizací i po ukončení podpory vyšlo na 500 tisíc eur, tedy zhruba 12,5 milionu korun.

Úřadů, které o prodloužení podpory zažádají či již zažádaly, bude tedy patrně daleko více. Přesné statistiky za celé Německo nicméně nejsou k dispozici. Už nyní je ale jasné, že prodloužené licence jsou pro Microsoft miliardovým byznysem.

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 10 běží už na miliardě zařízení

Společnost Microsoft se pochlubila, že se jí podařilo prolomit historický milník – operační systém Windows 10 běží na miliardě zařízení. To je úctyhodné číslo,...

Výběr článků

Načítám