Radní v Kutné Hoře chtějí podpořit majitele místních restaurací. Chystají i soutěž pro jejich hosty

28. květen 2020

Kvůli koronavirovým omezením se některé restaurace dostaly do finančních problémů. Je to i případ Kutné Hory, kde je navíc většina restaurací v centru závislá na cestovním ruchu. Tamní radnice proto hledá možnosti, jak provozovatele hospod podpořit. Připravuje například speciální účtenkovou soutěž.

Například v Kutné Hoře je řada restaurací v centru závislá na cestovním ruchu. Tamní radnice proto představila opatření, která by podnikatelům v pohostinství měla pomoct situaci lépe zvládnout.

Rada města aktuálně rozhodla o odpouštění poplatku za pronájmy předzahrádek, které přiléhají k restauracím a patří městu. Protože se jedná o změnu ve vyhlášce, tak to ještě musí potvrdit zastupitelstvo. Pokud odsouhlasí to, co rada navrhuje, nebudou muset podnikatelé platit poplatek za užívání veřejného prostranství tři měsíce od začátku června do konce srpna.

Úspora za čtvrt roku by se podle redaktora Českého rozhlasu pohybovala u většiny provozovatelů v řádech tisíců korun. Výše poplatku se odvíjí od velikosti předzahrádky a od toho, jestli ji hospodští mají otevřenou celoročně nebo jen část roku. Jsou to částky v rozmezí zhruba od čtyř do pětapadesáti tisíc korun.

Živnostníkům v pohostinství by město při závěrečném vyúčtování odečetlo poměrnou sumu za tři měsíce. Většina provozovatelů by to přivítala, i když by to byla podle nich pomoc spíše symbolická.

Myslí si to i zakladatelka restaurace nedaleko chrámu svaté Barbory Jaroslava Maturová, která v současné době v podniku pomáhá svým synům. Tržby v hospodě jsou teď podle ní zhruba desetinové proti tomu, co restaurace vydělávala loni touto dobou. „My jsme v dubnu mívali tržby okolo 400 tisíc korun, o to jsme přišli,“ potvrdila Jaroslava Maturová

Účtenková soutěž bude pro hosty restaurací 

Připravovaných opatření je v Kutné Hoře několik. Radnice například zvažuje, že by majitelům hotelů a penzionů odpustila místní poplatky z pobytu. Ubytovatelé je odvádí podle počtu hostů, kteří u nich přespí. Rada města o tom ale zatím nerozhodla a k tomuto bodu by se měla vrátit na příštím jednání. Schválená zastupitelstvem je už ale naopak speciální účtenková soutěž. A i ta by měla podpořit podnikatele v pohostinství.

Soutěž bude určená hostům restaurací. Zúčastnit se budou moct tak, že minimálně ve dvou podnicích, kde se podává jídlo, utratí dohromady alespoň 500 korun. Podmínkou má být trvalé bydliště na Kutnohorsku nebo Kolínsku. Soutěžní formuláře budou potom slosovatelné. Radnice chce na podzim rozdělit mezi účastníky finanční odměnu v celkové výši padesáti tisíc korun. Soutěž by měla začít během června.

autor: Michal Trnka
Spustit audio