Dceřiná firma ČEZu Elektrárna Dukovany II zahájí v červnu

381
dukovany
Foto: JED

Stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR [SVVNJZ] včera [27.5.] jednal o pokračování příprav dostavby jaderné elektrárny Dukovany. Členové výboru podpořili, aby stát ČEZu poskytl zvýhodněnou půjčku na výstavbu pátého jaderného bloku Dukovany II. Náklady mají být 160 miliard korun.

Pátý blok elektrárny v Dukovanech má mít výkon 1 200 megawattů a ročně vyrobit devět terawatthodin elektřiny. To odpovídá desetině očekávané české spotřeby. Nyní čtyři výrobní bloky elektrárny Dukovany pokrývají asi 20 procent celkové spotřeby ČR. Podle vyjádření generálního ředitele společnosti ČEZ Daniela Beneše by měl ČEZ zahájit tendr na pátý jaderný blok na konci letošního roku. Dodavatel by měl být vybrán do konce roku 2022.

„Do roku 2024 pak dojde k podpisu smluv a uskuteční se další kroky. Jako je například zajištění územního povolení,” uvedl Daniel Beneš.

Na jednání SVVNJZ pak uvedl, že prvního června se naplno rozjede dceřiná firma Elektrárna Dukovany II. Do ní dle jeho slov přejdou první desítky zaměstnanců stávajícího Útvaru výstavby jaderných zdrojů.

„Postupně plníme dohodu s vládou, která říká, že zde bude plně funkční, personálně naplněná a hotová společnost. Nadále však hlavní zodpovědnost je a bude na vedení ČEZ. Dceřiná firma je námi zcela vlastněná,” upřesnil.

Co zaznělo na jednání SVVNJZ

Premiér na jednání SVVNJZ potvrdil, že vláda se spolu s ČEZem “víceméně” domluvila, že stát poskytne ČEZu zvýhodněnou půjčku za velice výhodných podmínek pro stát i pro ČEZ.

„Prakticky z ceny peněz vychází i cena elektřiny, kterou bychom měli odebírat a která může být, a to jsou odhady expertů, mezi 50 a 60 eury,“ uvedl Andrej Babiš s tím, že státní financování za výhodných podmínek, dává státu právo pak vykupovat elektřinu za zvýhodněnou cenu [viz níže].

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO] na jednání SVVNJZ uvedl, že vládě i ČEZu se daří držet tempo stanoveného harmonogramu dostavby pátého bloku Dukovan. Dodal, že je přitom naprostou samozřejmostí, že vláda při přípravě výstavby pátého bloku klade důraz na bezpečnostní zájmy státu, na ekonomiku výroby elektřiny i uplatnění domácího průmyslu.

Přípravy projektu Dukovany II

Vláda koncem dubna přijala návrhy dvou smluv mezi vládou a energetickou skupinou ČEZ o stavbě nového jaderného bloku v Dukovanech pro jednání o notifikaci s Evropskou komisí. Zároveň schválila smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. Ještě ale zbývá připravit třetí smlouvu, která bude definovat podmínky, za jakých bude stát vykupovat elektřinu od ČEZ.

Stanovená cena elektřiny se přitom bude odvíjet od ekonomicky oprávněných nákladů na výstavbu jaderného bloku a přiměřeného zisku, nikoli od tržních cen elektřiny. Vláda však musí kvůli této smlouvě nejprve připravit zákon o nízkouhlíkové energetice, který umožní státu objednat si výstavbu jaderné elektrárny. Náklady na výstavbu se mají pohybovat kolem 160 miliard korun. Což ovšem zpochybňují odborníci.

V Česku se, co se týče energetiky, hodně lže, tvrdí Michal Šnobr

Dodejme, že společnost ČEZ již na konci března podala žádost o povolení [1 600 stran] k umístění jaderného zařízení na Státní úřad pro jadernou bezpečnost [SÚBJ]. Stavět by se mělo začít v roce 2029. Nový blok by měl být uveden do provozu v roce 2036.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here