Tradici Svatováclavské pouti nepřeruší ani koronavirus

O tradiční Svatováclavskou pouť věřící ani děti nepřijdou
 

Život se konečně vrací do normálu. Dokonce se můžeme začít těšit na některé oblíbené akce, jako je třeba Svatováclavská pouť, kterou každoročně navštíví opravdu velké množství lidí. I když bude nutné zde počítat s jistými omezeními, Stará Boleslav s ní počítá.

Letošní Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi se uskuteční, lidé ale musí počítat s možnými omezeními. Konání poutě by zabránilo pouze výrazné zhoršení epidemiologické situace, informovala Kateřina Stránská z městského úřadu v Brandýse nad Labem. V úterý se na konání pouti dohodl starosta Brandýsa Vlastimil Picek a kardinál Dominik Duka.

Dodržet tradici

„Pohybujeme se v rovnici o mnoha neznámých. Máme ovšem dost sil, abychom, byť v omezeném prostoru, linii Svatováclavské pouti udrželi. Přerušení by nebylo dobré,“ řekl kardinál Duka.

Svatováclavská pouť se bude konat 27. a 28. září. Letos poprvé od roku 2003, kdy získaly poutní oslavy současnou podobu, bylo jejich konání kvůli koronaviru ohroženo.

Hlavně s rozmyslem

Podle Duky by mělo základní schéma duchovní části programu zůstat zachováno s možností redukce v případě, že se epidemiologická situace zhorší. Zatím se tak počítá s tradičním přivítáním relikvie sv. Václava, průvodem i slavnostní bohoslužbou na boleslavském Mariánském náměstí.

„Rádi bychom požádali starší lidi nebo ty se sníženou imunitou, aby účast na bohoslužbě přímo na Mariánském náměstí zvážili,“ řekl Duka. Uvažuje se o tom, že budou na několika místech pro ohrožené skupiny k dispozici i obrazovky přenášející mši svatou.

Duchovní i světská stránka pouti

V jaké podobě se uskuteční další části slavností, zatím není jasné. „Opravdu není v současné chvíli možné předjímat, jaká bude situace na konci září. Bude ale i naší prioritou, aby i letošní slavnosti proběhly tak, jak jsme zvyklí,“ řekl Picek. Běžnou součástí Národní svatováclavské pouti jsou stovky stánků, koncerty známých interpretů i pouťové atrakce, které jsou zejména dětem k dispozici mnohdy ještě týden po skončení duchovního programu.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Národní svatováclavskou pouť obnovila římskokatolická církev v roce 2003.

Důležité datum

Svatý Václav byl zavražděn 28. září roku 935 svými odpůrci, mezi něž patřil také jeho bratr Boleslav I. Za věčného vládce české země byl prohlášen už ve 12. století, svatováclavský kult rozšířil po Evropě Karel IV. Státním svátkem je 28. září od roku 2000 a v kalendáři je označen jako Den české státnosti.

KAM DÁL: Parazitolog Šíma: Klíšťata útočí, ale do 24 hodin vám neublíží. Čeští vědci navíc vědí, jak na boreliózu.