Přehled úspěšných podnikatelů, kteří mají za sebou velké neúspěchy

Neúspěch není alternativou úspěchu. Je to něco, čemu je třeba se vyhnout, ale je to také jen dočasný neúspěch na větším a významnějším kurzu. Téměř všichni jednou narazíme na selhání v jednom nebo druhém bodě.

Ale záleží hlavně na tom, jak na to selhání člověk zareaguje a poučí se z něj. Představíme vám pět úspěšných podnikatelů, jejichž úspěchům předcházely neúspěchy.

Arianna Huffingtonová byla 36x zamítnuta

Je těžké uvěřit, že jedno z nejznámějších jmen v online publikacích bylo jednou odmítnuto až třemi desítkami hlavních vydavatelů. Huffingtonové druhá kniha, kterou se snažila publikovat dlouho předtím, než vytvořila nyní všudypřítomně rozpoznatelnou říši Huffington Post, byla 36krát odmítnuta, než byla nakonec přijata k publikaci. Dokonce ani Huffington Post nebyl hned úspěchem.

Ve skutečnosti na jeho začátku měl dost negativní recenze o potenciálu a kvalitě blogu. Jenže Arianna tyto počáteční překážky úspěchu překonala a její blog se stal jedním z nejúspěšnějších na webu.

Bill Gates sledoval, jak se jeho první společnost rozpadá

Bill Gates je nyní jednou z nejbohatších osob na světě, ale své štěstí nezískal v přímé linii k úspěchu. Gates vstoupil na podnikatelskou scénu se společností Traf-O-Data, která měla za cíl zpracovávat a analyzovat data z dopravních pásek. Spolu se svým obchodním partnerem Paulem Allenem se snažil tento nápad prodat, ale produkt sotva fungoval.

Byla to úplná katastrofa. Neúspěch však Billovi nezabránil v objevování nových příležitostí, o pár let později vytvořil svůj první produkt společnosti Microsoft a vytvořil si tak novou cestu k úspěchu.

George Steinbrenner položil svůj tým

Než si Steinbrenner vypracoval jméno a pověst tím, že se stal hlavním vlastníkem New York Yankees, vedl v roce 1960 malý basketbalový tým zvaný Cleveland Pipers. Poté v 70. letech převzal Yankees, jenže v 80. a 90. letech se týmu vůbec nedařilo, bojoval tak s řadou neúspěchů a s velkými ztrátami.

Nicméně, přes veřejný strach a kritiku Steinbrennerových kontroverzních rozhodnutí nakonec dovedl tým k úžasnému comebacku, a to se šesti záznamy World Series mezi lety 1996 a 2003 a rekordem jako jeden z nejziskovějších týmů v Major League Baseball.

Waltovi Disneyovi bylo řečeno, že postrádá kreativitu

Jeden z nejkreativnějších géniů 20. století byl jednou vyhozen z novin, protože mu bylo řečeno, že mu chybí kreativita. Ve snaze vytrvat si Disney založil svou první animační společnost, která se jmenovala Laugh-O-Gram Films.

Pro svou společnost získal 15 000 dolarů, ale nakonec byl nucen Laugh-O-Gram uzavřít. Přesto si zoufalý a bez peněz do Hollywoodu cestu našel. Ovšem čelil ještě větší kritice a neúspěchu, až nakonec se jeho prvních několik klasických filmů začalo těšit velké popularitě.

Steve Jobs byl vyhozen ze své vlastní společnosti

Steve Jobs je kvůli svým neomezeným inovacím, a především důraznému návratu z téměř nenapravitelného selhání působivý podnikatel. Jobs se svému úspěchu těšil již ve svých 20 letech, když se Apple stal masivní říší. Ale když mu bylo 30 let, správní rada Apple se ho rozhodla z jeho vlastní firmy vyhodit. Jobs založil novou společnost NeXT, kterou nakonec Apple koupil. Jakmile se do společnosti Apple vrátil, prokázal svou schopnost dosáhnout velikosti tím, že znovuobjevil image společnosti a posunul značku Apple do nových výšin.

Učte se ze svých chyb, svůj neúspěch berte s respektem i nadhledem. Důležité je v sobě znovu objevit vášeň pro to, co vás posouvá dále.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu