Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kvitová přehrála chybující Muchovou. Vrbenský na turnaji prezidenta ČTS překvapivě ovládl mužský pavouk

První tenisový turnaj po koronavirové pauze a hned překvapení. V mužském finále turnaje české elity O pohár prezidenta ČTS zvítězil Michael Vrbenský po boji 6:4, 6:7 a v super tie-breaku 10:8 nad Zdeňkem Kolářem. Mezi ženami nezaváhala nasazená jednička Petra Kvitová, v utkání poznamenaném dešťovou přestávkou přehrála Karolínu Muchovou bez problémů dvakrát 6:3.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK

Nejvýše nasazená Kvitová ve finále od stavu 1:3 získala razantní hrou osm gamů v řadě. Za stavu 6:3, 4:1 byl zápas kvůli dešti na hodinu a půl přerušen.

Už se chystala i hala, ale kurt se povedlo vysušit a zápas dokončit venku. V dohrávce snížila Muchová na 3:4, ale víc nestihla. V chladném počasí ucítila bolest v pravé noze a v závěrečných dvou hrách nemohla běhat.

"Kája si něco udělala s nohou, tak to je mi líto. Jinak turnaj byl hezký a nebýt dneska toho počasí, tak to vyšlo parádně. Každý den jsem hrála, to je pozitivní a jsem ráda, že to pořád mám v ruce i po karanténě," řekla Kvitová v České televizi.

Sama měla zdravotní problém rovněž, před turnajem ji začala bolet ruka. "Zatuhlo mi předloktí, hrála jsem pod prášky, ale naštěstí to dopadlo dobře," dodala vítězka.

"Vstup do zápasu jsem neměla špatný, ale pak jsem byla ospalá. Petra do toho hrála rychle a já jsem to moc nestíhala. Chtěla jsem po pauze se zápasem ještě něco udělat a bohužel se mi to úplně nepovedlo. Blbě jsem doskočila, trošku mi tam luplo a mám to trošku zvrtlé," popsala šestadvacátá hráčka světa Muchová.

Dvacetiletý Vrbenský, aktuálně 405. hráč dvouhry ATP, cestou za triumfem porazil ve čtvrtfinále turnajovou jedničku Jiřího Veselého (65.) a v semifinále Jiřího Lehečku (617.). V souboji s Kolářem (229.) rozhodl o výhře ve výměnách od základní čáry a mečbol proměnil vítězným bekhendovým returnem po čáře.

"Je to pro mě cenné vítězství. Porazil jsem dva žebříčkově lepší hráče. Jsem rád, že jsem získal tři výhry," řekl Vrbenský, který trénuje na Spartě.

Daviscupový reprezentant Kolář odehrál celý turnaj s puchýřem v dlani pravé ruky, v které drží raketu. "Zkazil jsem proto velké množství balonů, ale o to víc jsem se musel soustředit, abych dostat balon do kurtu. I když jsem se nemohl na některé údery spolehnout, tak jsem bojoval, ale Michal podal vynikající výkon," řekl.

Turnaj na kurtech Sparty byl první akcí pro domácí elitu na českém území po uvolnění opatření proti šíření nemoci covid-19. Hrálo se bez diváků před televizními kamerami.

Každý účastník obdržel za start 50 tisíc korun, z kterých přispěl na charitu dle vlastního uvážení. Vybraných 300 tisíc korun bylo napůl rozděleno mezi Nadaci Pohyb bez pomoci a Arcidiecézní charitu Praha na boj proti šíření nemoci covid-19.

Na zahajovací boje ve Stromovce navážou turnaje O trofej solidarity a naděje ČTS by Moneta vždy pro 16 hráčů a hráček. Každý turnaj bude mít i kvalifikaci a dotaci 980 tisíc korun, z které vítěz obdrží 150 tisíc. První z nich je na pořadu od 22. června, kdy se ve Starých Splavech uskuteční 19. ročník Macha Lake Open.

Předtím se odehraje úvodní díl soutěže družstev nazvané Barvy pro budoucnost. Na Spartě a na Štvanici je 1. kolo na programu 11. a 12. června.

Na to naváže charitativní Tipsport Charity Cup, v kterém se proti sobě postaví týmy Karolíny Plíškové a Petry Kvitové, první část je v plánu na Štvanici od 13. do 15. června. Mezinárodní sezona okruhů ATP i WTA začne kvůli koronaviru nejdříve v srpnu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články