Vodafonu zkolabovala síť. Několik hodin nefungovalo volání, data, ani televize

Vodafone

Vodafone Zdroj: shutterstock

Vodafone
2
Fotogalerie

Společnost Vodafone postihl během čtvrtečního odpoledne masivní výpadek služeb, a to na všech úrovních včetně telefonních, či datových služeb. Důvodem byl zřejmě výpadek elektřiny na klíčové části infrastruktury. Před 18. hodinou začaly služby postupně nabíhat. 

Během odpoledních hodin zaplavily sociální sítě příspěvky zákazníků Vodafonu z různých koutů země, kteří si stěžovali na nemožnost připojení k síti a nefunkčnosti datového připojení. 

“Můj telefon v síti Vodafone CZ přeskakuje mezi Searching, No service, a když už najde síť, nefungují data,” uváděl například kolem čtvrté hodiny během čtvrtečního odpoledne na sociální síti Twitter uživatel @TweetujiciMilos. “Praha, Brno, Plzeň, Liberec… Vodafone CZ nejdou data, ani volání,” píše na téže síti uživatelka @zuzana_cerna.

“Víme o tom, je to poměrně velká věc, aktuálně zjišťujeme, co se přesně stalo, a pracujeme na nápravě. Jde o výpadek telefonů, datových služeb i televize,” uvedla pro web E15.cz mluvčí Vodafone Czech Republic Kateřina Šantorová s tím, že doba trvání problémů byla v řádu hodin.  

Firma upozornila na možné výpadky služeb na svém Twitteru krátce před čtvrtou hodinou. Později pak v dalším tweetu informovala zákazníky o tom, jak mohou v případě potřeby vytočit tísňovou linku i bez použití funkční SIM karty. 

Vodafonu loni v Česku stoupl počet mobilních zákazníků na 3,989 milionu a počet přípojek vysokorychlostního internetu na 552.000. Operátor také koncem března spustil vlastní placenou internetovou televizi. Částečné výpadky této sítě hlásili lidé i před několika týdny.