Jaký typ záložního zdroje zvolit pro vaše potřeby?

Jaký typ záložního zdroje zvolit pro vaše potřeby?

Existují hned tři typy záložních zdrojů. Před nákupem byste si tedy měli promyslet všechna pro a proti. A ty vám přinášíme přehledně v tomto článku.

Svět není černobílý. Pokud si tedy vybíráte mezi některý z výrobků, máte k dispozici hned několik variant. To samé platí i o záložních zdrojích. Ty můžeme rozdělit na tři základní kategorii podle výkonnosti a dostupných funkcí. Pojďme si je tedy v následujících řádcích rozebrat.

Offline UPS

Doby, kdy byly offline záložní zdroje považovány pouze za hloupé baterie, jsou dávno pryč. Oproti svým kvalitnějším a dražším kolegům toho sice tolik nezvládne, i přesto jde o poměrně zajímavý kousek, který se hodí do nejedné domácnosti a firmy. Offline UPS často obsahují ochranu proti přepětí a filtry, které vynahrazují nedostatky v sinusovém průběhu. Nedostatky ale stále zůstávají. Jelikož přes záložní zdroj UPS přímo neteče proud, může se vám stát, že se připojené zařízení vypne ještě před tím, než se zdroj přepne do pohotovostního režimu.

Line-interactive

Záložní zdroje zvané line-interactive patří mezi dražší varianty. A není se čemu divit. Oproti svému levnějšímu bratříčkovi v podobě offline UPS totiž přímo skrze UPS teče proud. To znamená, že v případě jeho výpadku může přepnout okamžitě na napájení z baterie. Díky přímému propojení navíc dokáže vylepšit sinusový výstup a spolehlivě ochránit zařízení před přepětím. Line-interactive UPS jsou také často výkonnější. Jsou tedy vhodné zejména do serveroven a k ochraně páteřních zařízení.

Online UPS

Tento kvalitní záložní zdroj se může pyšnit energetickou šetrností i přímým průchodem elektrické energie. Stejně jako line-interactive tak může spolehlivě upravovat sinusový průběh a dodávat jen takovou energii, která zařízení neublíží. Připravte se ale na poměrně hlučný provoz, který doma rozhodně neoceníte.

O autorovi angelo

Komentáře

Emailová adresa nebude publikována. Povinné pole jsou označena *

*