Video
Video se připravuje ...

Maneater - trailer PlayStation/Tripwire Interactive

Maneater má humorně pojatý příběh zpracovaný formou fiktivního televizního dokumentu. Zkušený rybář Scaly Pete uloví samici žraloka, se kterou strávíte celý tutoriál, a vykuchá ji. Z jejího lůna pak vytáhne malou žraločici, která se stává vaší hlavní anti-hrdinkou, která netouží po ničem jiném než pomstě. A stejně je na tom Scaly Pete, kterému malá paryba ukousla ruku, než se ztratila v oceánu.

Maneater se nebere vážně

Při hraní si rychle uvědomíte, že toto není videohra, která se bere vážně. Maneater je jasné béčko a hlavu si z toho tvůrci vůbec nedělali. Naopak z pojetí hry vytěžili maximum. Hra proto připomíná více film Megažralok vs. obří chobotnice než kultovní Čelisti. A humorem se vážně nešetří. Ten, kdo ho rozdává plnými hrstmi, je vypravěč, který k vám promlouvá hlasem slavného komika Chrise Parnella.

Maneater pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Ano, nejde o nikoho jiného než dabéra Jerryho z kultovního animovaného seriálu Rick a Morty. Kromě vtipných průpovídek a popkulturních referencí od něj můžete čekat řadu přírodopisných informací nejenom o žralocích. Co se herního zpracování týče, je Maneater bizarním a netradičním akčním RPG, které se odehrává v pěkném otevřeném podmořském světě.

Krásný podmořský svět

Ten je rozdělen do 8 různorodých lokací. Zavítáte do bažiny plné krokodýlů a aligátorů, do turisty a plavci hojně navštěvovaného jezera, do zátoky plné lodí i obrovského zálivu, jehož dno se nachází velmi hluboko. Každé prostředí je jiné a osobité. Narazíte v něm na mnoho zástupců mořské fauny. Vaší potravou se stanou želvy, tuleni a ryby, jako sumci, makrely, kanice nebo barakudy. Ne všichni se ale nechají sežrat snadno, narazíte i na odpor.

Maneater pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Krokodýli, aligátoři, žraloci mako, žraloci kladivouni, velcí bílí žraloci, kosatky dravé i vorvani obrovští vám dají zabrat. Bojový systém se může zdát nejdřív zmatečný, ale brzy se s ním sžijete. Jedna analogová páčka slouží k pohybu, druhá k ovládání kamery. Stisknutím R3 snadno zaměříte cíl, což se více než hodí, protože pod vodou snadno ztratíte přehled, kde je nahoře a kde dole.

Kořist můžete roztrhat

Stisknutím tlačítka L2 vyplujete vpřed, R2 slouží k zakousnutí cíle. Pokud u toho začnete máchat pravou analogovou páčkou, svou oběť roztrháte. Cíle můžete také legračně praštit ocasem a uhnutí se hodí zejména, pokud do vás chce něco kousnout nebo jste se dostali do merku lovcům se střelnými zbraněmi. Nejenom dravá vodní fauna vám půjde po vašem žraločím krku. Lidé jsou taky mrchy.

Maneater pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Lovci na lodích i pod vodou touží po nových botách ze žraločí kůže. Postaví se vám také veleslavní lovci, jejichž pozornost si získáte útoky na lodě. Logicky zastávají role bossů. Těmi jsou i vrcholní predátoři, kteří po vás půjdou, když jim vyžerete v jejich teritoriích potravu. Naprosto směšné jsou okamžiky, kdy se žraločicí vylezete na souš, kde se predátor pohybuje spíše jako lachtan než paryba.

Hra je pravým akčním RPG

Když nezanedbáte svou stravu a budete často jíst, porostete a budete sílit. RPG prvky jsou silné a provázejí vás celou hrou. Nejdříve budete mládětem, poté dospívajícím, pak se stanete dospělým, abyste následně přešli do období zkušeného stáří a nakonec skončili v monstrózní prehistorické fázi mega. Žraločice se pod vaším vedením také dočká mnoha upgradů.

Maneater pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz - Ladislav Leimer

Vylepšíte její čelist, hřbetní i ocasní ploutev a tělo včetně vnitřních orgánů. Nakonec se stanete monstrem z dávných časů obaleným kostmi, nebo obřím zubatým taserem chrlícím elektřinu. Možnosti upgradů jsou nesmyslné a velmi vtipné. Je proto škoda, že úkoly klesnou ke stereotypu stejně rychle jako kotva vyhozená z lodi ke dnu. Stále budete žrát určitý počet lidí, ryb atd.

Z technického hlediska to není žádná sláva

Maneater rozhodně není AAA megatitulem, je to jasné béčko a jeho tvůrci ho tak od počátku vývoje brali. Grafika je tak na první pohled horší a připomíná spíše období PlayStation 3. Žraločice je pěkná, ale modely ostatních mořských tvorů i lidí už nejsou nic moc. Textury okolí jsou rozmazané. Voda také nevypadá moc k světu. Hru navíc sužuje nemalé množství technických problémů a bugů.

Fotogalerie
96 fotografií

Občas se někdo někam propadne nebo zaseknete. Sekaný je i framerate, který klesá i k hodnotám kolem 10 fps. Nahrávání mezi prostředími také nepotěší. Jenže jak jsem už podotkl, toto je béčková záležitost, která si nehraje na nic víc, než ve skutečnosti je, a vydrží na zhruba 20 hodin. Maneater je prostě zábava pro všechny příznivce žraloků i bláznivostí. Kéž by bylo více takových titulů.

Hodnocení Blesk.cz: 78 %

Plusy:
Hraní za krvelačnou žraločici je sranda
Krásný otevřený podmořský svět
Originální pojetí akčního RPG
Jerry z Ricka a Mortyho jako vypravěč
Slušná životnost
 
Minusy:
Opakující se úkoly
Grafika není nic moc
Hra je zabugovaná a v technicky horším stavu
 
 
Infobox
Datum vydání: 22. květen 2020
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno na PS4 Pro), Xbox One, Switch, PC
Cena: 999 Kč
Výrobce: Tripwire Interactive a Blindside Interactive
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry