Hlavní obsah

Trojnásobný mistr s Libercem válčí s kůrovcem! Nohu ani ruku jsem si zatím neuříznul, směje se

Bořkov

S Libercem zažil mistrovský hattrick, na jaře 2002 s ním sahal po semifinále Poháru UEFA. Na slavném Anfieldu hlídal hvězdy Liverpoolu. Bývalý záložník a nynější trenér v akademii Slovanu Tomáš Janů od ledna zakouší profesi notně vzdálenou té fotbalové. Zlákal ho k ní trenér Josef Csaplár, který chodí od října pracovat do lesů u Semil.

Jde mi hlavně o to, abych si neuřízl ruku nebo nohu, říká dřevorubec Tomáš JanůVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Po Novém roce mi zavolal pan Csaplár, jestli se nechci podívat, jak válí v lese s pilou. Nechal jsem se zlákat a už jsem u toho zůstal. Baví mě to," říká Janů. Kouč, s nímž na jaře 2002 dobyli pro Liberec historický titul, ho do kácení úspěšně zasvětil. Teď už Janů dokáže sám skolit i statného listnáče.

„Kácení stromů zase není atomová fyzika. Když se člověk umí postavit k práci, naučí se to. Neříkám, že řezat umím, ale nohu ani ruku jsem si zatím neuřízl. Takže dobrý," culí se 46letá ikona Slovanu, která práci v lese bere jako životní výzvu. „Jsem zvyklý pracovat nohama, teď je řada na rukách. Dostal jsem v životě další kartu, chci umět i něco jiného než fotbal," podotýká Janů.

Co mu vychází, když srovná práci v lese s fotbalem? „Těžko lze srovnávat, nicméně obě profese jsou nesmírně náročné. Profesionální sport znamená zápřah sedm dnů v týdnu, na prstech jedné ruky bych spočítal volné víkendy za posledních třicet let," uvádí Janů.

Foto: Robert Neumann

Bývalý kapitán Slovanu Liberec Tomáš Janů při práci v lese.

Uhranul ho les natolik, že se na jeho úkor vzdá milovaného fotbalu? „Až se situace zklidní a práce ve fotbale bude zase hodně, bude složité skloubit ji s kácením. Rozhodnu se podle situace," tvrdí Janů, který přiznává, že trenérští kolegové ze Slovanu si z něj občas vystřelí. „Když přijdu na stadion, vtipkují, co tady dělám, proč nejsem v lese," dodává u Nisy populární Pady.

Reklama