V roce 1997 založili Pavel Ševeček a Jan Všianský firmu Lingea, která sídlí v Brně a zaměřuje se na vývoj a prodej elektronických slovníků, jazykových nástrojů a aplikací. Lingea je dnes předním evropským dodavatelem lingvistických technologií a partnerem významných světových vydavatelů. Jazykové nástroje od firmy Lingea jsou používány také v produktech firem Microsoft, Adobe, Autodesk, Corel či seznam.cz.

Společnost Lingea s. r. o. měla vloni obrat 40 mil. Kč, k tomu 1 mil. eur dělaly příjmy zahraničních poboček. Zaměstnává 30 lidí v ČR a 15 v zahraničí, desítky externistů pracují na vývoji dat pro 40 podporovaných jazyků. Počtem zaměstnanců spíše malá firma se už propracovala do velké části střední a východní Evropy, má pobočky na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Srbsku, Slovinsku a v Maďarsku.

Jak popisuje svou zkušenost se sítí Enterprise Europe Network její CEO Petr Ondrášek?

Lingeu dlouhodobě podporuje inovační agentura JIC, která provádí firmy na jejich podnikatelské cestě. Ať už jsou na úplném začátku nebo za sebou mají desítky let fungování. Díky službám JIC získáváme rady expertů a cenné kontakty či doporučení na relevantní mezinárodní akce. Nejednou jsme vyjeli na brokerage, kterou JIC organizoval či spoluorganizoval v rámci Enterprise Europe Network. Od začátku mám s lidmi z EEN velmi dobrou zkušenost, nejen že nám poskytují informační servis a rady, jakých akcí se účastnit a co by pro nás z programu mohlo být relevantní, ale také nás aktivně propojují s jinými členy a hledají vhodné partnery do projektů. Na  ICT 2018 Face2Face Brokerage Event, kde jsme měli pár schůzek, jsme se seznámili se zajímavou technologickou firmou z Itálie – Engineering Ingegneria Informatica S.p.A., se kterou jsme se v roce 2019 v konsorciu společně s dalšími subjekty přihlásili do programu Horizon 2020. V lednu 2020 jsme získali financování a nyní jsme připraveni společně bojovat proti kyberkriminalitě a terorizmu. Věřím, že i naše technologie v budoucnu přispějí k jejímu snížení.

Co Lingea nabízí jiným firmám?

Většina mezinárodních společností je extrémně citlivá na zabezpečení informací, jsou to například banky, bezpečnostní složky, překladatelské firmy, státní instituce, ale prakticky všechny firmy s vlastním know-how, výrobním programem či daty klientů.  Svěřit interní dokumenty překladateli či dokonce některému on-line překladači je velmi ošemetná a problematická záležitost. Pro takové podniky Lingea vyvinula off-line překladač, který může fungovat spolu se slovníky ve vnitřní síti klienta, tedy bez nebezpečí úniku citlivých informací.