Které pláže jsou nejbezpečnější? Najdete je v Portugalsku i Německu

Ilustrační foto

Koronavirus změnil v našem životě řadu věcí. Možná i to, jakým způsobem vybírat u moře pláž. Barva moře nebo kvalita písku už rozhodující roli hrát nemusí. Novými kritérii jsou blízkost nemocnice nebo počet případů nakažených nemocí COVID-19 v oblasti. Jedna bruselská agentura vybrala deset nejbezpečnějších pláží Evropy. Podívejte se, jaké to jsou.

Život v Evropě se pomalu vrací k normálu, první státy se otevřely turistům, aerolinky začínají fungovat. Podle meteorologů nás čeká velmi horké léto a lidé už přemýšlí o tom, kde ho strávit. Jenže ne všechny pláže jsou bezpečné.

„Vybírali jsme pláže na základě pěti kritérií. První bylo malé množství potvrzených případů nákazy v těchto destinacích. Druhým kritériem byl počet nemocnic v okolí, pak také nabídka menších hotelů nebo apartmánů, hygienická opatření, ke kterým přistoupily místní úřady, a samozřejmě velikost pláže – pokud máte pro sebe stovky metrů čtverečních, je jednodušší udržovat sociální odstup,“ řekl Maximilien Lejeune, výkonný ředitel organizace European Best Destinations, která sestavovala žebříček nejbezpečnějších pláží.

Kdo je na tom nejlépe?

Z výsledného seznamu vychází nejlépe Portugalsko, jeho pláže jsou desítky kilometrů dlouhé a členité. Zemi navíc koronavirus nezasáhl tak silně jako sousední Španělsko. Agentura doporučuje dvě pláže na západu a jihu země a pak třetí na ostrově Madeira.

Další příčky zaujímá Malta a Řecko – to má na seznamu dvě pláže. Výběr pak pokračuje čtyřmi netradičními oblastmi u Baltského moře,  je mezi nimi polský poloostrov Hel, německý ostrov Rujána, lotyšská pláž Jurmala a litevská Nida.

„Za normálních okolností do těchto oblastí jezdí jen místní, takže jejich správci nejsou zvyklí na to, aby se o nich mluvilo jako o letních destinacích pro zahraniční turisty. Letos ale lidé opravdu chtějí cestovat primárně tam, kde je bezpečno,“ pokračoval Lejeune.

Většina vybraných pláží se turistům otevře už v polovině června. Tou dobou by se měly otevřít taky české hranice. Ministerstvo zahraničí mezitím připravuje plán, který podle rizika nákazy rozdělí evropské státy do tří kategorií. Ty pak určí, kde a za jakých podmínek budeme moci strávit léto.

Tagy: