Silný hlas: Zažíváme krizi manželství, dítě potřebuje mužské i ženské vzory

Rodina

Zažíváme krizi tradiční rodiny? Krizi manželství? Jsou role muže a ženy v partnerském vztahu přežitkem? A co stejnopohlavní svazky? To a více v pořadu Silný hlas Markéty Fialové řešily psycholožka Václava Masáková a sexuoložka Laura Janáčková.

Může dítě vyrůstající ve stejnopohlavním svazku ovlivnit, že nevidí ženské, nebo naopak mužské vzory? „Může ho to ovlivnit v tom smyslu, že to dítě, až bude vyrůstat, bude mít zkreslenou představu o tom, jak má vypadat dospělý život jedince, jaké má povinnosti a jak se má chovat. Ten rodinný scénář je neúplný, respektive je jiný,“ myslí si psycholožka Masáková.

Sexuoložka Janečková se svojí diskutérkou polemizovala. „Já se domnívám, že rodina je natolik široká, že určitě budou mít i vzory v okolí,“ řekla a odkázala na to, že takové páry mají rodiče a sourozence. „Tudíž ty vzory děti uvidí i z širšího okolí a můžou je přejímat a nemyslím si, že by je to nějak poznamenalo,“ doplnila.

Role muže a ženy přežitkem?

Je rozdělení mužských a ženských rolí v rodinách přežitkem? „Mluví se často o tom, že to přežitek je, protože má existovat jakási rovnost. Já si myslím, že ta rovnost možná existuje, ale nejsme stejní. A tím, že nejsme stejní, tak je tam muž a žena, a ti jsou naprosto odlišní. Nejen tělesně, ale i v rámci myšlení,“ míní Janáčková.

Za jakých okolností a do jaké míry má smysl udržovat partnerský vztah a manželství přes všechny problémy jenom kvůli dětem? Janáčková si nemyslí, že je to za každou cenu správné. „Když žijí dva chladní lidé a baví se o provozních věcech, tak to dítě to vycítí a nemůžou být potom všichni společně šťastní,“ řekla a zmínila možné hádky, ovzduší napětí či stresu.

„Citově je ten vztah naprosto vyprázdněný, tak potom děti žijí ve vyprázdněném prostředí, což je taky poznamená,“ souhlasila s kolegyní Masáková.

Krize manželství

„Každý rodič by měl udělat maximum pro to, aby se ten vztah spravil. Ze své ordinace vidím, že mnohé vztahy jdou spravit. Dnešní doba je ale spíš taková, že první problém, který vidím, vyřeším tím, že odejdu, prásknu dveřmi a jdu dál,“ popsala jeden z neduhů naší doby Janáčková.

Dalším problémem podle Maslákové je, když si rodiče pořizují dítě jenom kvůli sobě a „nenaplňují potřeby dítěte, ale dítě naplňuje potřeby jejich, a to je špatně“.

Laura Janáčková taky sdělila, že podle ní zažíváme krizi manželství. Každé druhé manželství se totiž rozvádí a muži se čím dál měně chtějí ženit. „Já bych viděla tu krizi v tom, že se snažíme – my, ženy – být značně rovné, a přitom si rovné nejsme. A pokud my ženy budeme ženami a budeme taky spoléhat na muže, tak muži budou chtít o nás pečovat, protože to je v nich dáno…,“ dodala sexuoložka s tím, že muži se ženami nechtějí soupeřit, kdo je a kdo není lepší, ale chtějí vztah, kde žena je žena a muž je muž.

Tagy: