Roman Prymula: Potřebuju pracovat s lidmi, kterým věřím a kterých si vážím

Po vynucené přestávce, kterou si vyžádala karanténní opatření zavedená vládou v rámci boje proti koronaviru, se na televizní obrazovky televize Prima vrátila oblíbená Show Jana Krause, jejímž prvním hostem nebyl nikdo jiný než Roman Prymula.

Mezinárodně uznávaný epidemiolog a muž číslo jedna uplynulých týdnů, nyní tedy již končící náměstek ministra zdravotnictví a budoucí vládní zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, který prozrazuje, že mu nabytá popularita dost změnila soukromý a profesní život. Mimo jiné právě proto odchází po třech letech z postu ministerského náměstka. „Potřebuju pracovat s lidmi, kterým věřím a kterých si vážím,“ říká prof. Prymula, „a když to není, jdu dál.“

Stinnou stránku zájmu o jeho osobu je také to, že novináři začínají vytahovat různé staré kauzy, jako například o střetu zájmů nebo o tom, že nemá bezpečnostní prověrku. Důvodem k jejímu neudělení by prý mohlo být jeho angažmá v podpoře tradiční čínské medicíny. „Tady polovina národa z toho dělá politiku, ale já si opravdu myslím, že se čínská medicína dá využít tam, kde normální medicína selhává,“ vysvětluje s tím, že nikdy zcela nenahradí naši evropskou medicínu, ale je vynikajícím doplňkem, který dokáže opravdu pomoct.

Kdy si jako na slovo vzatý odborník začal dělat starosti, že je situace kolem koronaviru skutečně vážná? „Když se objevily první případy v Německu,“ odpovídá bez váhání, „protože tam byla dáma, která nakazila téměř všechny své kolegy ve firmě. A to jsem si začal říkat, a je to tady, a skutečně za pár dnů to bylo i u nás. Tuto zprávu jsem sice získal z médií, nicméně situaci jsme monitorovali již dlouho.“

Jakmile se objevil první případ v naší republice, věděl, že je nutno začít jednat. K přijetí účinných ochranných opatření prý dost přispěla vyhrocená situace v Itálii, jinak by se podle něj politici k tak závažným krokům přesvědčit nedali. „Pak se vytvořil matematický model, který ukázal, že by na konci března u nás došlo k úplné katastrofě. Třeba sedmdesát tisíc nemocných a řada mrtvých… Takže různí lidé začali navštěvovat různé politiky a přesvědčovat je o hrozícím nebezpečí, až mi jednoho dne zavolal pan premiér a pozval mě na radu vlády.“ Připouští také, že na samém počátku jsme byli ztraceni, protože jsme neměli žádné ochranné prostředky, a tak si o to víc váží toho, že lidé začali táhnout za jeden provaz a vyrábět doma roušky. Velkým problémem prý bylo, když jejich nošení zpochybnilo WHO.

„Musel jsem v té době tedy bojovat s WHO a naštěstí se ukázalo, že to bylo dobře, protože jinak bych asi visel na prvním kandelábru.“ Nezapomene upozornit ani na to, že nebezpečí návratu epidemie je stále aktuální, ale že jeho návrat by nejspíš vyžadoval jiný přístup. „Pochopili jsme, že druhá runda už nemůže probíhat takto. Ta by byla jinak.“ Pomoct by prý měla chytrá karanténa, díky které by se včas zachytila ohniska nákazy. Důležité je podle něj i očkování proti chřipce. „Když by tady na podzim bylo obojí, nebudeme vědět, co to je, a všichni budou chtít otestovat, a to budou stotisíce lidí.“ Příchod chřipky odhaduje na listopad, pokud se však vrátí koronavirus, bylo by to dříve.

 

Foto: TV Prima