Kolik zrnek máte vy? Bohatství nejbohatšího muže ukázané na zrnkách rýže

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu, je nejbohatším mužem planety. Technologický vizionář strčil svým majetkem do kapsy i takové stálice, jako je Bill Gates či Waren Buffet. Jak velké je ale jeho bohatství, které by bohatě stačilo na splacení státního dluhu České republiky? 

Humphrey Yang pracuje v San Francisku jako konzultant a ve svém volném čase točí videa o finální gramotnosti na sociální síť  TikTok. Jeho poslední video vzbudilo obzvláště velký ohlas svojí geniální názorností. Ukazuje totiž, kolik zrnek rýže by bylo zapotřebí k vizualizaci Bezosova majetku za předpokladu, že má jedno zrnko rýže hodnotu 100 000 dolarů (cca 2 250 000 Kč).

Video začíná nenápadným jedním zrnkem rýže, které má symbolizovat hodnotu stejnou, jako je cena rodinného bytu v menším českém městě. Následuje 1 milion dolarů, 1 miliarda… A nakonec i 122 miliard, což je odhadovaná hodnota majetku Jeffa Bezose v současnosti.

Počítat “pouhých” 10 000 zrnek rýže je pěkná otrava. Autor videa si při tom vytrpěl své.

Yang počítal každé zrnko rýže hezky jedno po druhém. Trvalo mu to více než 10 hodin, ale výsledek stál za to. Video oblétlo internet a vzbudilo řadu emocí. Diskuze pod videem se plní rozvášněnými komentáři lidí, kteří nevěří, že by někdy v životě mohl jejich majetek dosáhnout takových hodnot.

Výsledná hromada rýže měla přes 26 kilogramů rýže

Influencer chtěl podle svýc slov divákům názorně ukázat, že bohatství Bezose je natolik obrovské, že je pro běžného člověka nepředstavitelné.

A skutečně, výsledná hromada rýže překvapí asi každého. O to více, když si představíte, že málokdo z nás má našetřenou byť jen jednu polovinu pomyslného zrnka rýže.

 

Přečtěte si také