Exhumace Zdeny Mašínové starší má i symbolický význam, míní její dcera

Zdena Mašínová starší

Archeologové prozkoumají na Ďáblickém hřbitově místo, kde měla být pohřbena Zdena Mašínová, kterou kvůli odbojové činnosti jejích synů utýral komunistický režim. Praha k tomu dala svolení a práce by měly začít během léta. Podle dcery Zdeny Mašínové mladší má tento krok třicet let zpoždění. O vyjmutí z hromadného hrobu a důstojné uložení usiluje od sametové revoluce.

Zdena Mašínová (1907 – 1956) byla manželkou Josefa Mašína a matkou Josefa, Ctirada a Zdeny Mašínových. Nejprve byla pro odbojovou činnost svého muže Josefa vězněna nacisty a později za odbojovou činnost svých synů komunisty. Už těžce nemocná (trpěla rakovinou střev) byla ve vykonstruovaném procesu v roce 1955 odsouzena na 25 let žaláře za velezradu a špionáž.

„Je to už přes padesát let, kdy jsem se poprvé dozvěděla o tomto místu, kam mě dotyčný, pravděpodobně hrobník, dovedl,“ uvedla v pořadu 360° Pavlíny Wolfové dcera Zdena Mašínová ml., která dodala, že už ani nedoufala, že k pokusu o exhumaci dojde. V případě potvrzení, že jde skutečně o ostatky její maminky, bude mít pro ni vyjmutí a důstojné uložení do rodinné hrobky na Kolínsku i symbolický význam.

Jak budou archeologové a antropologové postupovat?

Místo je označeno náhrobním kamenem, což zařídila právě dcera. Archeologové do místa zavedou sondu. Ostatky by měly být ve vrchní části hrobu. Antropologové je vyzvednou a bude následovat analýza DNA. Pokud by byla zjištěna shoda, pak budou ostatky exhumovány.

Věří Josef Mašín mladší, že bude exhumace úspěšná? Proč rodina Mašínů podle historika Pavla Žáčka vzbuzuje takové emoce a proč byla proti Mašínům tak silně namířena komunistická propaganda? Odpovědi se dozvíte v přiloženém pořadu.

Tagy: